Imaju novac

ISIL nabavlja nuklearno oružje?

Vijesti / Flash | 23. 05. 2015. u 10:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džihadistička grupa Islamska država može doći u posjed nuklearne bombe u roku 12 mjeseci, navodi se u posljednjem broju džihadističkog propagandnog magazina Dabiq.

''Islamska država ima u bankama milijarde dolara, tako da ona može pozvati svoj vilajet u Pakistanu da nabavi nuklearno oružje putem trgovaca oružjem povezanih s korumpiranim dužnosnicima u regiji - navodi se u članku, čije se autorstvo pripisuje britanskom fotoreporeru Johnu Cantlieju, koga je Islamska država držala kao taoca više od dvije godine.

Kada džihadisti kupe bombu u Pakistanu, navodi se u članku, oni bi je mogli transportirati preko Libije i Nigerije na Zapad, prenosi novinska agencija RIA Novosti.
''Isporuke droge iz Kolumbije prema Europi odvijaju se preko zapadne Afrike, tako da je i prebacivanje ostalih ilegalnih roba s Istoka na Zapad isto tako moguće'', ukazuje se u članku.

Cantlie je naglasio da Islamska država pokušava učiniti "nešto veliko" na američkom tlu i da bi to moglo postati realnost "za godinu dana".

''Što više grupa obećava vjernost Islamskoj državi veća je mogućnost da ona učini nešto epskih razmjera'', dodao je on.

Islamska država okuplja militante širom regije pod svoje okrilje otkako je dobila na snazi u Iraku i u Siriji u ljeto 2014. Ona sada upravlja ćelijama u sjevernoj Africi, Jemenu, Pakistanu i Afganistanu.

U studenom prošle godine je ogranak pakistanke militantne organizacije Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP), Jundallah, obećao vjernost Islamskoj državi.

U travnju je nigerijska teroristička grupa Boko Haram također obećala vjernost sunitskom pokretu Islamska država i promijenila je ime u Islamska država zapadne Afrike (ISWAP).

Prošli su tjedan džihadistički borci iz militantne grupe Mourabitoun sa sjedištem u Maliju obećali vjernost Islamskoj državi.

Kopirati
Drag cursor here to close