s odraslima teško

IS pribjegava novačenju djece: Od početka godine 400 djece ratnika

Vijesti / Flash | 24. 03. 2015. u 14:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država u Siriji je unovačila najmanje 400 djece u protekla tri mjeseca te ih uključila u vojnu obuku i podvrgla ih ekstremnoj indoktrinaciji, izvijestio je u utorak sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

U priopćenju Opservatorija stoji da se djeca mlađa od 18 godina novače u blizini škola, džamija ili na javnim mjestima na kojim pripadnici IS-a ubijaju i brutalno kažnjavaju lokalno stanovništvo.

Jedan od takvih dječaka početkom mjeseca pojavio se u video snimci u kojoj se vidi kako ubija odraslog izraelskog Arapina kojega je Islamska država optužila da je špijun. Francuski policijski izvor tvrdi da bi dječak mogao biti polubrat Mohameda Meraha koji je 2012. u Toulouseu ubio trojicu vojnika, rabina i troje židovske djece.

"Djecu koriste jer im je lako isprati mozak. Od njih mogu napraviti što god žele, izvlače ih iz škola i šalju u IS-ove škole", rekao je šef Opservatorija Rami Abdulrahman. On smatra i da IS pribjegava novačenju djece, jer je, prema informacijama kojima raspolaže, odnedavno vrlo teško unovačiti odrasle osobe. Od početka ove godine unovačeno ih je samo 120, kazao je Abdulrahman.

Islamska država prošle je godine na teritorijima koje drži pod kontrolom, a nalaze se na području Sirije i Iraka, proglasila kalifat.

Kopirati
Drag cursor here to close