Vraćanje teritorija

Iranska vojska ušla u Siriju

Vijesti / Svijet | 02. 10. 2015. u 07:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva libanonska izvora potvrdila su u razgovoru za Reuters kako je više stotina iranskih vojnika tijekom zadnjih 10 dana stiglo u Siriju te kako će se uskoro pridružiti Hezbollahu u velikoj kopnenoj ofenzivi kojoj će zračnu potporu davati ruske zračne snage, piše portal Advance.

"Ruski zračni napadi biti će ubuduće vezani uz kopneni napredak sirijske vojske i saveznika", rekao je jedan od izvora upoznat s političkim i vojnim razvojem sukoba u Siriji. "Postoji mogućnost kako će nadolazeće kopnene operacije biti fokusirane na Idlib i Hamu", naglasio je.

Oba neimenovana libanonska izvora potvrdila su kako će cilj ovih operacija biti vratiti teritorij kojeg je u zadnje vrijeme sirijska vojska izgubila.

Jedan od izvora posebno naglašava kako iz Irana stižu "pravi vojnici, s ciljem sudjelovanja u borbi, a ne vojni savjetnici". Drugi izvor navodi: "Dolaze stotine, s opremom i oružjem, a iza njih doći će još. U operaciji će sudjelovati i Iračani".

Podsjetimo, unatoč potpori Teherana za vlasti u Damasku, iranski vojnici još se nisu direktno borili na sirijskom frontu, sudjelovali su samo kao vojni savjetnici. No, ukoliko su ove informacije točne, navodi Advance napominjući kako prema nekima stiže i nekoliko tisuća iranskih vojnika, bit će to znatno jačanje anti-terorističke osovine u Siriji.

Rusija intenzivira napade

''Kampanja ruskih zračnih udara u Siriji će trajati tri do četiri mjeseca i pojačavati se'' rekao je u petak predsjednik Komisije za vanjske poslove Dume Aleksej Puškov.

''I dalje postoji rizik od zastoja, ali Moskva govori o tri do četiri mjeseca operacija'' rekao je Puškov na francuskom radiju Europe 1.

Na pitanja o budućem intenziviranju udara, on je odgovorio: "Apsolutno".

Prvi ruski zračni napad na glavni grad Islamske države

Najmanje 12 pripadnika grupe Islamska država poginulo je u prvim zračnim napadima koje je izvela Rusija na pokrajinu Raka, glavno uporište ekstremističke organizacije u Siriji.

''Ruski zračni udari su gađali u četvrtak navečer zapadnu periferiju grada Raka i regiju u kojoj se nalazi vojni aerodrom Tabka, nešto južnije, ubivši najmanje 12 džihadista'' rekao je novinskoj agenciji AFP Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Kopirati
Drag cursor here to close