intenziviranje operacija

Iran pozvao Saudijsku Arabiju da ne šalje vojsku u Siriju

Vijesti / Svijet | 14. 02. 2016. u 16:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik načelnika generalstožera iranske vojske Masud Džazajeri upozorio je danas Rijad da ne šalje vojsku u Siriju, nakon što je Saudijska Arabija rasporedila borbene avione u Turskoj.

Prema njegovim riječima, Iran svakako neće dozvoliti da se situacija u Siriji razvija na način na koji to žele zemlje koje podržavaju pobunjenike, rekao je general Džazeri iranskoj televiziji Al Alam, a prenosi AFP.

Rijad je u subotu priopćio da je rasporedio borbene avione u turskoj zračnoj bazi Indžirlik kako bi "intenzivirao" operacije protiv takozvane Islamske države (IS) u Siriji.

Turska je gađala pozicije kurdske i sirijske vojske u sjevernoj Siriji, što dodatno komplikuje napore da se okonča rat u kome je od početka 2011. godine poginulo 260.000 ljudi, prenosi Tanjug.

Iran podržava sirijskog predsjednika Bashara al Assada slanjem "vojnih savjetnika'' i dobrovoljaca da se bore uz sirijske snage, navodi France press.

''Teroristi koji se danas bore u Siriji su snage Saudijske Arabije, Amerikanci ili reakcionarne snage u regiji'', rekao je Džazajeri.

Kopirati
Drag cursor here to close