tenzije

Iran optužuje SAD da nema volje zaustaviti IS

Vijesti / Flash | 25. 05. 2015. u 15:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef elitne jedinice Iranske revolucionarne garde Kasem Solejmani optužio je danas SAD da nemaju volju da zaustave snage Islamske države, poslije pada iračkog grada Ramadija. Komentar Solejmanija, koji su objavile iranske novine, dolazi, nakon što je tajnik obrane SAD Ash Carter jučer optužio iračke snage da nemaju volje za borbu, prenosi AP.

Nije sasvim jasno da li je Solemanijeva izjava izravan odgovor Carteru, jer između dvije zemlje postoje velike tenzije oko iranskog nuklearnog programa. Kako izvještavaju dnevne novine "Džavan", koje su bliske gardi, Solejmani je kazao da SAD nisu uradile "prokletu stvar da zaustave napredovanje ekstremiste u Ramadiju."

''Da li to znači nešto drugo, nego biti njihov sudionik'', zapitao se Solejmani, predočavajući da su Iran i njegovi saveznici jedine snage koje mogu da se nose s IS-om.

''Danas nema nikoga u sukobu s IS-om osim Islamske republike Irana i država koje ga podržavaju'', kazao je on. Predstavnici SAD tvrde da su iračke snage pobjegle od napredovanja IS-a kod Ramadija, bez borbe, ostavljajući za sobom oružje i vozila za ekstremiste. Za sada američki pristup konfliktu je bio da se poduzimaju zračni napadi, u okviru međunarodne koalicije koje predvode, kao i da osiguravaju opremu i obuku iračkih snaga.

Iran je ponudio savjetnika, uključujući Solejmanija, za usmjeravanje šiitskih milicija u borbu protiv ekstremista. Iran je naveo da nema boraca u Iraku, iako su neki članovi Revolucionarne garde, tamo ubijeni, prenosi Tanjug. U međuvremenu su u Siriji, prema riječima jednog aktiviste, vladini borbeni avioni izvršili 15 zračnih napada na Palmiru, poslije kojih je ostalo dosta mrtvih i ranjenih. Ti napadi su došli, pošto je vlada objavila da su džihadisti IS-a pobili više od 400 državnih službenika, vojnika i drugih osoba, po zauzimanju grada.

Kopirati
Drag cursor here to close