Prevladavanje džihadista

Iran odbija neutemeljene optužbe Izraela

Vijesti / Flash | 30. 09. 2014. u 16:11 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je odbio u utorak "neutemeljene optužbe" izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je rekao da će uz nuklearno oružje Teheran biti još veća prijetnja za svijet nego organizacija Islamska država (IS).

Prevladavanje džihadista IS-a ostavljajući Teheranu pristup nuklearnoj bombi "bilo bi kao dobiti jednu bitku i izgubiti rat", rekao je Netanyahu u ponedjeljak u govoru u Glavnoj skupštini UN-a. Ovo je "najozbiljnija prijetnja za sve nas", dodao je on.

On je također ocijenio da IS i palestinski pokret Hamas, podržan od Irana i koji kontrolira pojas Gaze, su "grane istog otrovnog stabla".

''Izjave premijera izraelskog režima sadrže neosnovane optužbe protiv Irana i imaju za glavni cilj da opravdaju zločine koje je ovaj režim nedavno počinio protiv palestinskih civila'', izjavio je zamjenik iranskog veleposlanika u UN-u Hodadad Sejfi, a prenijela agencija Fars.

U ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, u srpnju i kolovu, poginulo je više od 2.100 ljudi kod Palestinaca, većinom civila, i više od 70 Izraelaca, od kojih 66 vojnika.

Iran, koji ne prizna postojanje Izraela, snabdijeva palestinske borce Hamasa i Islamskog džihada neophodnim tehnologijama za izradu raketa za gađanje izraelskih gradova iz ove palestinske enklave.

Seifi je, također, ocijenio da su ove izjave dio izraelske kampanje da sabotira nuklearne pregovore između Irana i velikih sila, koji su u toku, prema Farsu.

Posljednji razgovori između Irana i grupe 5+1 (Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno kraljevstvo, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka) vođeni su u New Yorku bez značajnog napretka.

Pregovarači su dobili do 24. rujna rok za postizanje sporazuma koji bi garantirao mirni karakter iranskog nuklearnog programa u zamjenu za skidanje međunarodnih sankcija protiv Irana.

Velike sile i Izrael sumnjaju da Teheran želi da se domogne atomskog oružja pod krinkom svog programa obogaćivanja urana, dok je Iran oduvijek tvrdio da ima civilni cilj.

Izrael sebe vidi kao utvrđenu metu ako Iran razvije atomsku bombu. On je prijetio u nekoliko navrata da će pribjeći vojnoj sili da spriječi Islamsku republiku da proizvede nuklearno oružje.

Kopirati
Drag cursor here to close