Bombaši samoubojice

Irak: Militanti Islamske države napali Samarru uoči vojne ofenzive

Vijesti / Flash | 28. 02. 2015. u 12:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bombaši samoubojice Islamske države i njeni borci napali su svoje ciljeve u sjevernom iračkom gradu Samarra u subotu, gdje su se snage sigurnosti i njihovi saveznici iz šiitskih milicija okupili radi pokretanja ofenzive protiv radikalnih militanata.

Sigurnosni izvori i mještani priopćili su da je napad na Samarru pokrenut oko 5.39 sati ujutro po lokalnom vremenu, (u 21.30 u petak navečer po srednjoeuropskom vremenu) kada su dvojica bombaša samoubojica raznijela svoje automobile u sjevernom kvartu Sur Shnas, prenosi Reuters.

Istovremeno je jedan muškarac dovezao Humvee nakrcan eksplozivima u južnom dijelu grada i detonirao ga, dok su borci Islamske države napali snage sigurnosti u zapadnom dijelu grada iz pušaka, minobacača i ručnih raketnih bacača.

Na tisuće vojnika i boraca iz šiitskih milicija poznatih kao Hashid Shaabi (Narodna mobilizacija) okupilo se u okolini Samarre radi kampanje protjerivanja Islamske države iz njihovih obližnjih uporišta na rijeci Tigris, uključujući i grad Tikrit 50 kilometara sjevernije.

Medicinski izvori priopćili su da je bolnica u Samarri primila tri tijela boraca Hashid Shaabija i da liječi šest ranjenih ljudi.

Mještani su javili da su ugledali crni dim iznad dijelova grada i da su čuli snažne eksplozije dok se sukobi nastavljaju.

U mjestu Ishaqi, dvadesetak kilometara jugoistočno od Samarre, snajperisti su ubili dvojicu boraca Hashif Shaabija dok su pokušavali postaviti barijeru od vreća s pijeskom na glavnom autoputu koji povezuje Samarru s prijestolnicom Bagdadom.

Kopirati
Drag cursor here to close