Rez

Inzko sam sebi skresao plaću

Vijesti / Flash | 19. 04. 2014. u 09:08 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik međunarodne zajednice, Valentin Inzko, odrekao se dragovoljno većeg dijela svoje mjesečne plaće, objavio je Večernji list.

Novine tvrde da se Inzko pred kraj prošle godine odlučio odreći se značajnog dijela mjesečnih primanja, pa se odrekao čak četiri petine plaće, koja je na razini plaća povjerenika Europske komisije, a one bez dodatnih naknada iznose nešto manje od 25 tisuća eura.

To znači da visoki predstavnik sada mjesečno inkasira 5.000 eura.

U Uredu visokog predstavnika (OHR) kratko su samo potvrdili informaciju o Inzkovom odricanju od dijela plaće, ali bez potvrde koliko je veliko to odricanje.

''Visoki predstavnik prošle je godine dragovoljno reducirao svoju plaću u OHR-u'', potvrđeno je iz OHR-a.

Naime, informacije o plaći visokog predstavnika nisu javne prirode, ali se od prije zna da je ona na razini plaća povjerenika EU-a, a one mjesečno iznosi skoro 25 tisuća eura, odnosno godišnje oko 300.000 eura. To je približno iznosu plaće američkog predsjednika, Baracka Obame, koji godišnje prima 400.000 dolara.

''Vjerojatno je i sam Inzko uvidio da imajući u vidu svoje aktivnosti u BiH nije realno da ima plaću kao i prvi čovjek najveće svjetske sile. No, svakako je hvale vrijedan njegov potez, jer ga nije morao povući, a usto ga nije ni marketinški iskoristio, kako to ovih dana pokušavaju bh. parlamentarci s inicijativama za navodno smanjenje svojih također sramno visokih plaća'', piše Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close