OHR

Inzko: Pokazati suosjećanje s obiteljima stradalih u Srebrenici

Vijesti / Flash | 11. 07. 2014. u 08:26 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

- Ljudi dobre volje širom Bosne i Hercegovine solidariziraju se sa tisućama članova obitelji koje su u genocidu u Srebrenici izgubili svoje najmilije, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko prije prisustvovanja ceremoniji obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Širom zemlje, u svim zajednicama, građani se prisjećaju onih koji su ubijeni u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Pokazati suosjećanje i solidarnost s ožalošćenima normalna je reakcija časnih ljudi. Ovdje u Srebrenici, u ovom uzvišenom trenutku, svjedočimo novom ukopu žrtava čiji su posmrtni ostaci identificirani - izjavio je visoki predstavnik, a navodi se u priopćenju OHR-a.

Inzko je dalje naveo da je poštivanje prava na dostojanstven ukop staro koliko i civilizacija - i to razlikuje ljudska bića od ostalih stvorenja.

- I dok se prisjećamo nevinih žrtava Srebrenice i svih nevinih žrtava sukoba u Bosni i Hercegovini, naša je dužnost da obnovimo obećanje dato živima, da obnovimo opredijeljenost prema poštivanju prava svih građana BiH da žive i rade dostojanstveno, da žive bez straha, bez materijalne oskudice - jer jasno je da ova prava nisu još uvijek u potpunosti osigurana - kazao je Inzko.

Visoki predstavnik je pozvao političke i vjerske lidere u BiH da uvaže poseban i užasan karakter genocida u Srebrenici i da priznaju stalnu patnju svih onih koji su u sukobu u Bosni i Hercegovini izgubili svoje najmilije, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close