Odluku još nismo vidjeli

Inzko: OHR će reagirati kada vidi odluku Vlade RS-a

Vijesti / Flash | 23. 04. 2014. u 21:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je večeras novinarima u Sarajevu da će OHR reagirati nakon što vidi Odluku Vlade Republike Srpske o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji tog bh. entiteta.

''Ovu odluku još niko nije vidio niti pročitao zbog čega je teško komentirati nešto što još nismo vidjeli. Sigurno, kada bude objavljena u Službenom listu, bit će reakcija OHR-a, ali nje još nema u Službenom listu'', kratko je kazao Inzko.

Inače glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić ranije je Agenciji FENA kazao da je jednostrani korak poduzet u vezi sa osjetljivim pitanjem prebivališta veoma zabrinjavajući s obzirom na trenutnu situaciju.

''Veoma je razočaravajuće da je Vlada RS-a sada odlučila da djeluje jednostrano. Time će otežati nastojanja da se pronađe rješenje u Parlamentarnoj skupštini BiH, upravo kao što se dogodilo s pitanjem JMB-a prošle godine'', kazao je Subašić tada.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić ranije je pozvao ustavne sudove, domaće institucije te Inzka da adekvatno reagiraju na ovu odluku.

Također, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ranije je ocijenio da je Odluka Vlade RS-a protuzakonita, antidejtonska i diskriminirajuća i mora biti zaustavljena izražavajući očekivanje da će se Inzko aktivirati i početi reagirati na ovakve stvari, dodajući da je Inzkova pasivnost ohrabrila Vladu RS-a da donosi neustavne odluke.

Reagirao je i ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija podcrtavajući da odluka nema pravno djelovanje jer je prebivalište u nadležnosti države dodajući da će Inzko prepoznati o čemu se radi.

Kopirati
Drag cursor here to close