Nadležnosti

Inspektori protiv prijedloga Zakona o inspekcijama

Vijesti / Flash | 29. 03. 2014. u 09:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Udruženja inspektora u Federaciji BiH smatraju da će Prijedlog Zakona o inspekcijama Federacije BiH pogoršati rješenja iz važećeg te da nije dostojan da nosi naziv ''Zakon o inspekcijama Federacije BiH'', nego ''Zakon o Upravi za inspekcijske poslove Federacije BiH''.

''Popravljajući grešku iz važećeg zakona kojim je od strane federalnog zakonodavnog organa uređena organizacija županijskih inspekcijskih organa što je bilo sasvim nepotrebno jer samu organizaciju inspekcijskih organa na razini županija trebaju urediti same županije, sad se otišlo u drugu krajnost gdje je Zakon manje-više koncipiran na način kao da federalni organ uprave, federalna razina, egzistira sama za sebe'', navedeno je u priopćenju iz Udruženja.

Smatraju kako zakon koji nosi naziv ''Zakon o inspekcijama Federacije BiH'' treba urediti oblast inspekcijskog nadzora na način da funkcionira na istim principima u cijelom entitetu, vodeći računa da se ne ugroze izvorne nadležnosti svih razina uprave.

''Kao primjer, kao analogiju postavit ćemo pitanje '' Što bi bilo da je Zakon o upravnom postupku izrađen na principima na kojima je izrađen ovaj prijedlog Zakona odnosno da vrijedi samo za federalnu razinu uprave, a da je nižim razinama ostavljeno da uređuju ovu oblast kako žele?'', navedeno je u priopćenju.

Za uređivanje te oblasti smatraju da je potrebo da se donese Zakon koji bi općenito uredio oblast inspekcijskog nadzora i koji bi obuhvaćao sve ono što je jedinstveno za sve razine na kojima je uspostavljen inspekcijski nadzor.

''Postavljamo pitanje ''Može li dogoditi da općinski inspektor, postupajući po propisu koji regulira oblast inspekcijskog nadzora, a koji je donio zakonodavni organ niže razine, postupati drugačije nego što je općim odredbama tog Prijedloga uređeno? U normalnoj državi to je nemoguće, a taj Zakon ničim ne onemogućava tu pojavu'', naveli su u priopćenju.

Što to sprječava Predlagača, pitaju se, da u Zakon uvrsti odredbu ''Opće odredbe ovog Zakona, odredbe koje se ne odnose izričito na federalne inspekcijske organe, vrijede za sve inspekcije, i federalne i županijske i gradske i općinske, osim za inspekcije za koje je ova oblast drugim posebnim zakonom drugačije uređena''.

Smatraju da u dijelovima teksta Zakona koji se odnose na određenu razinu vlasti ili određene inspekcijske organe treba koristiti termine i nazive u užem smislu, naprimjer, Uprava za inspekcijske poslove FBiH, federalni inspektor i slično, čime bi se jasno dalo do znanja da se te odredbe odnose isključivo na te i da nemaju opći karakter.

Naglašavaju da u dijelu Predmeta Zakona stoji da se Zakonom, između ostalog, uređuje jedinstveni postupak inspekcijskog nadzora u FBiH radi osiguranja izvršenja zakona i drugih propisa, kao i prava, obveze i odgovornosti inspektora. Međutim, smatraju, u samom tekstu su ove odredbe izmješane sa odredbama koje se tiču samo Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH i federalnih inspekcija koje nisu u sastavu iste, da je nemoguće utvrditi koje su odredbe važeće za sve inspekcije na teritoriji Federacije, atribut ''jedinstveni''.

Problema koji mogu proizaći zbog nedorečenosti su, navode, stav suca za prekršaje da Zakon o inspekcijama, važeći, koji je također koncipiran slično Prijedlogu, ne vrijedi za općinske inspektore na osnovu čega sudija odbacuje Zahtjev za pokretanje prekšajnog postupka u dijelu koji se odnosi na prekršaj neizvršenja rješenja uz komentar da općinski inspektori ne postupaju po Zakonu o inspekcijama već po Zakonu o upravnom postupku. Da nije žalosno bilo bi smiješno.

Osim toga, nastavljaju, Prijedlog Zakona je previše opterećen odredbama čije bi mjesto bilo u podzakonskim aktima i drugim propisima.

''Zaključak, opće pravilo kod donošenja zakona je da ih kreiraju vodeći eksperti iz oblasti koju zakon uređuje. Kod ovog Zakona to nije slučaj te je Prijedlog istog sasvim pogrešno koncipiran i nemoguće ga je kao takvog urediti amandmanima'', naglašava se u priopćenju.

Dodaju da Prijedlog Zakona koji je trenutno u proceduri usvajanja već sadrži većinu odredbi koje su potrebne za reguliranje oblasti inspekcijskog nadzora u Federaciji BiH, ali da ima dva temeljna nedostatka, prvi je Opće odredbe, odredbe koje reguliraju oblast inspekcijskog nadzora u širem smislu važe za sve inspekcije i sve inspektore i ne odnose se na organizaciju inspekcijskih organa, su izmješane s odredbama koje se tiču isključivo pojedinih inspekcijskih organa.

To je posljedica toga što je zakon kreiran isključivo sa stajališta Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH, smatraju.

Drugo, dodaju, tekst Prijedloga zakona je preobiman jer u velikoj mjeri tretira materiju kojoj nije mjesto u samom Zakonu, odnosno, ona treba biti tretirana u podzakonskim aktima ili u materijalnim propisima i pripadajućim podzakonskim aktima.

''Ovaj Zakon je u formi nacrta razmatran u oba doma Parlamenta Federacije BiH i nažalost usvojen prije dvije i po godine. Kažemo nažalost, jer je trebao biti odbijen prilikom razmatranja nacrta u načelu i prije razmatranja pojedinačnih odredbi jer nije adekvatno koncipiran'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close