novčana kazna

Inspekcija kaznila SKB Mostar zbog neprijavljivanja zaraznih bolesti

Vijesti / Flash | 12. 10. 2016. u 13:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Županijski sanitarni inspektor podnio je prekršajni nalog kojim se izriče novčana kazna odgovornoj osobi i zdravstvenoj ustanovi za ne prijavljivanje zaraznih bolesti sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i propisima donesenim temeljem ovog zakona'', istaknuto je u priopćenju Ministarstva, zdravstva, rada i socijalne skrbi povodom izvršenog inspekcijskog nadzora federalnih zdravstvenih inspektora u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Iz ovog ministarstva ističu kako kako Federalnim zdravstvenim inspektorima i županijskom sanitarnom inspektoru nije predočen Obrazac: Prijava oboljenja – smrti od zarazne bolesti sukladno Pravilniku o načinu prijavljivanja zaraznih bolesti.

Dodaju kako je evidentno da je Informacija o izvršenom inspekcijskom nadzoru federalnih inspektora u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar objavljena na WEB stranici www.fuzip.gov.ba dana 11.10.2016. godine sažetak dostavljene informacije ovom Ministarstvu, te je u tom smislu javnost već informirana.

S obzirom na to da je županijski sanitarni inspektor bio dio tima u vršenju inspekcijskog nadzora, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ ističe sljedeće:

Temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti Rješenjem županijskog sanitarnog inspektora naloženo je odgovornoj osobi – ravnatelju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar da u Klinici za ginekologiju i porodništvo ODMAH izvrši dezinfekciju instrumenata, pribora i okoline, sterilizaciju opreme i pribora za medicinske postupke, provedbu preventivnih i specifičnih mjera, te mikrobiološku kontrolu žive i nežive sredine i druge mjere sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja mjera za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija.

Naime, uvidom u Protokol za sterilnost za 2016. godinu na Odjelu za mikrobiologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar evidentno je da je 19.08.2016. godine na uzorku brisa korita u predrađaoni na Klinici za ginekologiju i porodništvo utvrđen pozitivan nalaz na bakteriju Klebsiellu pneumoniae, te je županijski sanitarni inspektor naložio naprijed navedene mjere, istaknuto je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close