aktivizam

Indijka okončala štrajk glađu nakon 16 godina

Vijesti / Flash | 27. 07. 2016. u 08:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indijska aktivistkinja Iron Chanu Sharmila, koja već gotovo 16 godina provodi štrajk glađu u znak provjeda protiv navodne brutalnosti indijske vojske, izjavila je danas da će okončati taj štrajk i sudjelovati na izborima.

Sharmila (44) je na sudu u sjeveroistočnoj saveznoj državi Manipur rekla da će 9. kolovoza obustaviti štrajk glađu i da će se na izborima početkom sljedeće godine predstaviti kao nezavisni kandidat, prenosi agencija AP.

Ona nije dobrovoljno uzimala hranu od 5. studenog 2000. godine, kad je započela prosvjed protiv zakona kojim su suspendirane mnoge mjere zaštite ljudskih prava u zonama konflikta.

Tri dana prije toga su paravojne snage u Malomu, malom mjestu u predgrađu prijestolnice države Manipur, ubili desetoro ljudi.

Tri dana nakon što je započela štrajk glađu, Sharmila je uhićena pod optužbama za pokušaj samoubojstva, što je u Indiji zločin, a od tada ju u zatvorskoj bolnici u Manipuru prisilno hrane kroz cjevčicu u nosu.

"Jedino što može da donese promjenu su izbori. Zato ću se kandidirati kao nezavisni kandidat za općinu Malom", rekla je Sharmila, koja je dodala da će jedina točka njezine kampanje biti ukidanje zakona koji dopušta da vojska djeluje nekažnjeno, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close