Skoro sve do Tarčina

Imućni Arapi pokupovali atraktivna zemljišta oko Sarajeva

Vijesti / Flash | 29. 01. 2015. u 14:21 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imućniji Arapi krenuli su u veliku kupnju zemljišta u BiH, u blizini Sarajeva. Ne kupuju samo po rubnim područjima Lepenice već i u općinama Pazarić, Hadžići, skoro sve do Tarčina.

Prema informacijama koje navodi Poslovni dnevnik dobivenim od onih koji su prodavali svoju zemlju, Arape ne zanimaju kuće, a za zemljište plaćaju gotovinom, od 15 do 100 tisuća KM po dulumu (1000 četvornih metara).

Vlasnici zemlje su Srbi

Primjerice, na području općine Hadžići kupci su zainteresirani za zemljište oko Žunovnice i Drozgometa u čijoj je blizini i nekadašnja tvrtka bivše JNA - Remontni zavod. Poznato je od ranije da su pokupovali zemljište u Oseniku gdje namjeravaju uložiti 50 milijuna dolara za izgradnju kompleksa rezidencijalnih zgrada s umjetnim jezerom. Nije nikakva tajna da su posljednjih nekoliko godina pokupovali zemljište u Blažuju i Ilidži.

Riječ je o naseljima poznatim pod imenom Plandište i Osijek, kao i lokaciji oko Vrela Bosne. Vlasnici zemlje na navedenim lokacijama su Srbi, ali kako nakon rata većina ne živi na tom prostoru, mnogi se odlučuju na prodaju, ali i dobru zaradu. Međutim, nisu samo ove lokacije atraktivne za kupnju zemljišta. Arapi su zainteresirani i za kupnju zemlje uz rijeku Bosnu, od Semizovca do Visokog, a već su pokupovali zemljište na putu od Visokog prema Kiseljaku u zaseoku Buci.


U BiH registrirane 232 kompanije državljana Kuvajta

Arapski ulagači kupuju zemlju preko tvrtki koje otvaraju u Federaciji BiH. Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u BiH su registrirane 232 kompanije državljana Kuvajta. Važno je naglasiti da mnoge od tih kompanija nisu aktivne, ali većina služi kao pokriće za dobivanje boravka i kupnju nekretnina. Prema zakonima BiH, nadležne agencije moraju spriječiti svaki pokušaj zloupotrebe boravka i migracijskih propisa, odnosno trajnog naseljavanja mimo važećih zakona. Inače, Agencija za istrage i zaštitu BiH raspolaže određenim obavještajnim saznanjima koja se odnose na kupnju zemljišta od osoba arapskog podrijetla na području općine Hadžići.

Navodno, osim turističkog kompleksa na Oseniku, u koji Kuvajćani planiraju uložiti skoro 50 milijuna KM, na Tinovom brdu iznad Hadžića Arapi kupuju parcele za individualnu gradnju, a u igmanskom selu Lokve niklo je nekoliko jednoobraznih objekata za koje mještani tvrde da su u vlasništvu "istočnjaka". Domaće stanovništvo ima podijeljena mišljenja o novim sugrađanima. Poznato je, također, od ranije da su u općini Ilidža arapski investitori otvorili turističke i agencije za nekretnine poput Gulf Travela u blizini ilidžanskog Doma zdravlja, u ulici Butmirska cesta. Pokraj hotela Hollywood na Ilidži Arapi su otkupili i veliku stambeno-poslovnu zgradu, a prema saznanjima stanovi će biti izdavani i prodavani isključivo strancima arapskog podrijetla.

Investitori iz Sirije

Građani Sirije, Jemena i Pakistana kupuju zemljišta u Kiseljaku. Am Jad-Al-Rez, bivši gradonačelnik Damaska, glavnog grada Sirije, također je želio kupiti veću parcelu i na njoj izgraditi turističko naselje, ali njegovom zahtjevu nije udovoljeno. Naime, posredovanjem Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, tvrtka Trust 300 htjela je kupiti osam hektara zemljišta na području Lepenice i izgraditi turističko naselje sa spa centrom. "Toliku parcelu za prodaju, predviđenu za gradnju, nismo imali, te smo odbili investitora", kaže Mladen Mišurić Ramlja, načelnik Kiseljaka, prenosi Poslovni.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close