Opterećenja

Imovinu kriminalaca nema tko oduzeti

Vijesti / Flash | 27. 05. 2016. u 07:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi dan zasjedanja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH jučer su obilježili prošlogodišnji izvještaji o radu najviših pravosudnih institucija, među njima Državnog suda i tužiteljstva, a koje su članovima Vijeća predstavili čelnici sudova i tužiteljstva, piše Dnevni avaz.

Nemaju sudnica

Tako je Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, u svojoj prezentaciji navela podatak da je kolektivna norma institucije na čijem je čelu iznosila 138 posto, zahvaljujući iznimnom angažmanu uposlenih. Kazala je da od 46 sudaca u Sudu BiH, njih 11 nije ostvarilo normu. Neki nisu ispunili čak ni trećinu, a Kreso je takve loše rezultate pravdala objektivnim okolnostima, među ostalim da je to i zbog osjetnog pada broja predmeta u upravnom odjelu.

Govoreći o problemima s kojima se suočava ova institucija, Kreso je navela nedostatak broja sudnica, ali i prostora za arhivu, zbog čega su predmeti smješteni i po hodnicima.

Kreso je skrenula pažnju na još jedan veliki problem s kojim se suočavaju, a zbog nepostojanja vlastitog izvršnog odjela. Naime, kako je kazala, predsjednica Općinskog suda Sarajevo Janja Jovanović obavijestila ju je da taj sud više nije u mogućnosti postupati po zamolnicama Suda BiH po pitanju izvršenja oduka u kojima se oduzima imovina. Jovanović je takvu odluku obrazložila time što sarajevski sud nema kapacitete da izvršava presude Suda BiH.

''Moramo naći način da realiziramo presude u kojima se oduzima imovina, jer nismo ništa postigli ako je kriminalci mogu i dalje koristiti. Znamo i da je Općinski sud Sarajevo opterećen, ali ne možemo dozvoliti zastoj u punjenju proračuna'', kazala je Kreso, objašnjavajući da se radi o ogromnoj imovini.

Revizija kosturnica

Predsjednica Državnog suda ukazala je i da optuženi u predmetima ratnih zločina maksimalno koriste mogućnost da uzimaju branitelje po službenoj dužnosti, ali da Sudu gornja granica u proračunu za ovu stavku nije uvećana, tako da bi mogli doći u situaciju da više nemaju novca za branitelje po službenoj dužnosti.

Rezultate rada Tužiteljstva BiH prezentirao je i Goran Salihović, glavni tužitelj. Između ostalog, on je iznio podatak da je ta institucija prošle godine ostvarila normu od 159 posto. Kazao je da u vodu padaju priče da se Tužiteljstvo BiH ukoštac hvatalo s manjim predmetima te je rekao da je bilo upravo suprotno, da su procesuirali i predmete koje nije mogao ni Haški tribunal. Govoreći o ekshumacijama, on je kazao da se traga za još oko 7.000 osoba te da je nedavno dao nalog da se izvrši revizija kosturnica.

Članovi Vijeća na sljedećoj sjednici razmatrat će izvještaje koje su prezentirali predsjednici sudova i glavni tužitelji.

Murtezić razriješen dužnosti

Vijeće je prihvatilo osobni zahtjev Arbena Murtezića, glavnog disciplinskog tužitelja, za razrješenje od dužnosti, koji je podnio radi odlaska na funkciju direktora Centra za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH. Do okončanja natječaja na funkciji glavnog disciplinskog tužitelja bit će Alena Kurspahić, dosadašnja Murtezićeva zamjenica.

Udarna grupa u SIPA-i

Salihović je spomenuo dobru suradnju s policijskim agencijama, kao i institucijama u zemljama regije. Govoreći o borbi protiv terorizma, on je spomenuo rad Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kojom predsjedava, a kazao je i da je u fazi zaživljavanja operativna grupa. Iako se razmišljalo da ona bude smještena u Tužiteljstvu, ipak će biti u zgradi SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close