Čiji je veći?

Imovinski kartoni kao alat za otkrivanje nezakonite imovine

Vijesti / Flash | 27. 05. 2016. u 13:25 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podnošenje imovinskih kartona nositelja pravosudnih funkcija i njihovo javno objavljivanje pozitivna je praksa prisutna u državama regije, dok u BiH ti mehanizmi još nisu uspostavljeni.

U namjeri da predstavi te pozitivne prakse i standarde Transparency International BiH okupio je danas u Sarajevu predstavnike pravosuđa i civilnog društva BiH i država regije radi preporuka rješenja koja je neophodno usvojiti u BiH da bi se unaprijedio integritet pravosuđa.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija kazao je novinarima, prije konferencije, da BiH nema klasične imovinske kartone nositelja pravosudnih funkcija, nego ima financijske izvještaje koji su drugačije koncipirani.

‘’U tom pravcu moramo mijenjati neke naše interne, a prije svega moramo mijenjati zakonske odredbe koje će nam omogućiti da te kartone popunjavamo pravilno i da ih objavljujemo da bi javnost imala uvid u stanje imovine nositelja pravosudnih funkcija. Oni su nositelji javnih funkcija i tu nema pitanja’’, kazao je.

Upitan da li je on kao nositelj visoke pravosudne funkcije spreman dati na uvid, svoj precizan i točan, imovinski karton Tegeltija je odgovorio potvrdno.

‘’Svaki javni službenik koji bi tako nešto odbio doveo bi u pitanje svoj kredibilitet’’, mišljenja je on.

Duje Prkut iz nevladine organizacije GONG iz Hrvatske kaže da je situacija u toj državi u vezi s imovinskim kartonima državnih dužnosnika relativno sređena, a to mogu zahvaliti procesu pristupanja Hrvatske EU. Međutim, prostora za dodatna poboljšanja ima u oblasti imovinskih kartica pravosudnih djelatnika, odnosno sudaca. Precizira da su državni dužnosnici i suci dvije kategorije. Imovinske kartice državnih dužnosnika su elektronske i dostupne su na internetu, a postoji i redoviti mehanizam kontrole podataka o njima i jasne sankcije za pogrešno i nepotpuno popunjavanje imovinskih kartica.

‘’ Za suce te kartice nisu javno dostupne, nego samo na upit, ne postoje elektronski sustav te tako možemo pretpostaviti da u popunjavanju ima dosta pogrešaka, još nisu uspostavljeni redoviti mehanizmi kontrole imovinskih kartica pa se, pretpostavljam, ni sankcije ne koriste u dovoljnoj mjeri u slučaju nepotpunih imovinskih kartica sudaca’’, navodi on.

Iz Agencije za borbu protiv korupcije Srbije kažu da su u toj državi dužnosnici u pravosuđu u istom statusu kao i svi drugi dužnosnici. Agencija je, kako je kazano, uspjela disciplinirati dužnosnike tako da sad gotovo svi uredno dostavljaju izvještaje o prihodima. U slučaju provjere te imovine obuhvaćaju dužnosnike svih nivoa te su izrekli „dovoljan broj sankcija (kaznene, prekršajne prijave) tako da je i percepcija javnosti drugačija u odnosu na prethodni period.“

‘’Po našem zakonu, neprijavljivanje i lažno prijavljivanje imovine podliježe sankciji zatvora, od šest mjeseci do pet godina. Radimo maksimalno, nikoga ne štedimo. U tom radu smo samostalni, pritisaka ako i ima oni su prikriveni’’, kazao je Slaviša Mališić, koji radi u sektoru provjere imovine.

Imovinski kartoni nositelja pravosudnih funkcija predstavljaju jedan od najznačajnijih alata za sprječavanje sukoba interesa i otkrivanje nezakonitog stjecanja imovinske koristi.

Kopirati
Drag cursor here to close