Napravljena procjena

IMO: Prvi rezultati popisa bit će objavljeni prije ljeta 2015. godine

Vijesti / Flash | 21. 11. 2014. u 15:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna promatračka operacija (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini u 2013. godini napravila je procjenu statusa obrade i priprema za objavu prvih rezultata.

Podaci su prikupljeni tijekom popisivanja održanog u listopadu 2013. god. Na poziv Vijeća ministara BiH, Euopska komisija je 2009. godine uspostavila IMO, kako bi osigurali da priprema i provedba popisa budu u skladu s europskim i međunarodnim standardima.

IMO čine predstavnici sljedećih organizacija: EUROSTAT-a koji predsjedava Upravljačkom grupom, Generalne direkcije Europske komisije za proširenje, Vijeća Europe, Statističkog odjela Ujedinjenih naroda (UNSD) i Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE).

Na osnovu procjene eksperata za popis od strane Upravnog odbora, IMO, kojom predsjedava direktor u EUROSTAT-a Pieter Evaraers čija nadležnost obuhvaća suradnju sa zemljama proširenja na polju statistike, ističe uspješno skeniranje i obradu podataka koje vodi uspostavljanju elektronske baze podataka iz upitnika.

IMO odaje priznaje radu obavljenom tijekom ove faze i prepoznaje značajne napore koji su uspješno uloženi kako bi se osigurao kvaliteta i profesionalna neovisnost tokom ovog dijela procesa a u skladu s preporukama Upravnog odbora.

Ovim je završena još jedna faza operacije popisa. Međutim, IMO također želi naglasiti kako je potrebno intenzivirati aktivnosti koje se odnose na preostale korake popisa da bi se tako omogućilo objavljivanje prvih rezultata prije ljeta 2015. godine.

IMO posebno apelira na institucije u BiH koje se bave statistikom da završe obradu podataka uključujući pravila za pripremu i šifriranje popisnih podataka kao i obradu podataka iz Postpopisne ankete.

IMO želi ohrabriti statističke agencije na daljnju efikasnu suradnju kako bi se što prije usvojio plan za blagovremenu i efikasnu distribuciju prvih rezultata svim potencijalnim korisnicima.

Imajući u vidu značaj popisnih rezultata za BIH, IMO računa na kontinuiranu predanost BiH vlasti i dobru suradnju između svih statističkih kancelarija tijekom preostalih faza popisa.

Popis detaljnih tehničkih preporuka IMO-a bit će proslijeđen BiH vlastima u okviru Dvadesetog izvještaja ocjene nakon IMO misije, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close