Granice

Imigrant očitao lekciju Zapadu

Vijesti / Flash | 03. 08. 2015. u 09:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 1.700 pokušaja upada imigranata evidentirano je tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak u tunelu ispod La Mancha u blizini Calaisa (na sjeveru), a jedan policajac je ranjen u lice kamenom, saznaje se iz policijskog izvora.

Među pokušajima, 1.000 imigranata su vratile snage reda, dok je 700 "zapaženo" na istoj lokaciji, precizirao je izvor.

Jedan pripadnik reda je ozlijeđen, udarcem "u glavu" kamenom, navodi policijski izvor. On je prevezen u bolnicu, dok je sudanski imigrant, koji ga je gađao, uhićen.

Tunel ispod La Mancha je postalo je mjesto masovnih pokušaja ilegalnog prelaska u Veliku Britaniju.

Situacija se međutim okrenula u dramu, kao u noći s utorka na srijedu kada je sudanski bespravni imigrant izgubio život, što je deseti slučaj poginulih na ovoj lokaciji od početka lipnja.

Da bi povećao sigurnost, francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u srijedu je izjavio da će angažirati dodatnih 120 policajaca, kao pojačanje kontingentu od 300 već raspoređenih.

Medijima i društvenim mrežama pak se širi svjedočanstvo jednog alžirskog imigranta, koji je, tijekom izjave za Sky News, održao predavanje Zapadu.

Na pitanje zašto ide u Englesku, odgovorio je kako je kriv europski kolonijalizam, osvajački ratovi te napad na Irak 2003. godine.

''Većina imigranata ovdje su Iračani, a što su britanska i američka vojska učinile Iraku?'', upitao je te dodao kako je njegova zemlja uništena europskim kolonijalizmom.

''Bili ste u mojoj zemlji 130 godina'', rekao je misleći na francusku okupaciju Alžira.

''Uništili ste ju skroz i unazadili. Imam pravo biti ovdje i nemojte mi govoriti da sam ilegalac. A tek vi, Englezi, što ste učinili svijetu? I sada putujete u Egipat, Tunis... kao turisti. Pa hoću i ja u London, ali ne kao ilegalac, već legalno, ne kroz tunel. Ušli ste u Irak pod krinkom borbe protiv terorizma, a želite samo naftu'', rekao je.

''Ja sam s ove planete. NIsam ilegalan. Pitajte ljude ovdje kako nas tretira vaša policija, kako nas maltretiraju, ali toga nema u medijima'', istaknuo je.

Na društvenim mrežama komentira se i tekst Daily Maila koji je usporedio ''invaziju'' imigranata s invazijom Njemačke na Britaniju tijekom Drugog svjetskog rata.

''Katastrofa: Zaustavili smo Hitlera. Zašto naši lideri ne mogu zaustaviti nekoliko tisuća iscrpljenih i slabašnih imigranata'', bio je naslov teksta o ljudima koji žele spas na Otoku.

Kopirati
Drag cursor here to close