Imenovani novi ministri Županijske vlade u Sarajevu

Vijesti / Flash | 19. 06. 2012. u 09:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijska vlada u Sarajevu dobila je šest novih ministara nakon što su zastupnici u Skupštini Županije Sarajevo na današnjoj sjednici s 19 glasova ZA, pet suzdržanih i šest glasova protiv usvojili odluku o njihovom imenovanju.

Nakon elektronskog glasanja bilo je 18 glasova ZA, četiri suzdržana i šest glasova protiv, ali je šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Elmedin Konaković izrazio sumnju u glasanje.

Za imenovanje ministara glasali su zastupnici iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Naše stranke, Bosanske stranke (BOSS) i nezavisni zastupnik Enes Zeković, dok su protiv glasali zastupnici SDA, suzdržani su bili zastupnici iz Stranke za BiH i Socijaldemokratske unije (SDU) BiH.

Ovim činom novi ministri su: ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša diplomirani pravnik Zlatko Petrović (SBB), ministrica stambene politike Mersiha Slipičević (SBB), diplomirana ekonomistica, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Zilha Ademaj (SBB), diplomirana ekonomistica.

Novi ministar za boračka pitanja je Vahid Karavelić (SBB), magistar političkih znanosti, a Dubravko Lovrenović (SDP), doktor ovijesnih znanosti, novi ministar kulture i sporta, dok je novi ministar financija Mirza Sendijarević (SDP), diplomirani ekonomist.

Tijekom rasprave o ovoj točki dnevnog reda zastupnik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da je politički cilj ove stranke bilo "izbacivanje SDA iz vlasti, ali smo bili stava da nećemo ništa uraditi da opozicija uđe u vlast".

Dodao je da nije dobro da se, kako je kazao, pravnim nasiljem dolazi do odluka, te istakao da bi Naša stranka htjela ekspertnu vladu koja bi riješila krucijalne probleme građana Županije Sarajevo.

"Međutim, pred nas se postavlja pitanje da li je bolje da građani imaju ili nemaju vladu. Smatramo da je bolje da građani imaju vladu i zbog toga će Naša stranka glasati za imenovanje novih ministara", pojasnio je Kojović.

Zastupnik SDU-a Nermin Pećanac ponovio je da bi jedino rješenje bilo raspisivanje vanrednih općih izbora u oktobru zajedno s lokalnim izborima dodajući da će tijekom glasanja biti suzdržan.

Budući da su na prethodnoj vanrednoj sjednici dužnosti razriješeni ministri iz SDA, zastupnici ove stranke istaknuli su da će ova procedura svoj epilog imati na sudu tvrdeći da je hitna sjednica sazvana mimo poslovnika, a Konaković je kazao da su time "novi ministri već etiketirani kao nelegalno izabrani, oni će dolaziti na posao, ali o svemu će u narednom periodu odlučiti sud".

Nakon imenovanja novih ministara oni su polaganjem zakletve preuzeli dužnost.

Kopirati
Drag cursor here to close