Herceg za Bljesak.info

Ima li u Ljubuškom mjesta za neovisne žene?

Vijesti / Flash | 30. 09. 2016. u 10:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

IT inženjerka Marija Herceg ove godine našla se na izbornoj listi, kao neovisna kandidatkinja za Općinsko vijeće Ljubuški.

Inače, Marija je dobitnica nagrade Emerging Leader Award za projekt podrške online učenju i virtualnim učionicama, čime je dokazala kako BiH, ali i žene, imaju mjesta u području svjetske tehnologije.

U intervjuu za Bljesak.info Marija je pričala o tome zašto se odlučila kandidirati kao neovisna kandidatkinja, te o poticajima i promjenama koje želi vidjeti i napraviti u svojoj zajednici.

Bljesak.info: Što očekujete od Vaše kandidature na predstojećim izborima?

Ako sam i samo pokretač nekih promjena u svojoj sredini, drago mi je što sam u ovom trenutku napravila ovakvu stvar jer se to činilo kao logičan korak dalje u mom radu za opće dobro. Divan je osjećaj kad vam ljudi pristupaju govoreći da do sada nisu glasovali, ali ih je moja kandidatura potakla da glasuju. Ako je samo ovo svrha mog postupka, onda je opravdana. Vjerujem da će broj nezavisnih kandidata, mladih osoba, drugih, novih opcija rasti u politici idućih godina, jer se velike promjene ne rade preko noći, možemo samo u maloj mjeri poći od sebe.

Bljesak.info: Kako to da se jedna mlada znanstvenica odlučila početi baviti politikom i kandidirati na izborima?

Ovo bavljenje politikom je samo moj (mali) doprinos lokalnoj politici. Time moja ljubav prema tehnologiji u obrazovanju i znanstvenom radu u ovom području ni na koji način nije ugrožena, naprotiv. Nemam velike snove o osobnom angažmanu bilo gdje, ni u znanosti ni u politici, ali velike snove o velikim promjenama u svojoj sredini, zemlji, svijetu uvijek imam, odatle valjda i poticaji i motivacija da prihvaćam izazove.

Bljesak.info: To što ste žena, pomaže li Vam ili odmaže, u izbornoj utrci?

Nisam se previše fokusirala na to, ali svaku diskriminaciju na tom polju do sada sam glasno isticala i protiv nje se borila, što namjeravam i dalje. Mislim da to i jest najbolji način da se borimo protiv seksualne diskriminacije - vrištati o pojedinačnim slučajevima kršenja ženskih prava. Ako je to što sam žena poticaj drugim ženama da izlaze na izbore, vjeruju u 'ženski pogled i djelovanje' u vijeću onda to samo može biti dobro. Mene su prozivali da previše emotivno pristupam problemima u vijeću, jer sam žena, tada sam počela razmišljati o ženskoj ulozi i pogledu u svemu tome, i zaključila da to samo može biti - dobro.

Bljesak.info: Kako to da ste odlučili izaći na izbore kao neovisni kandidat?

To je najbitniji dio moje kandidature. Neovisnost u svemu ovome je kanal do vijeća za one koji su nepristrani, nesvrstani, nekategorizirani u stranke, nepovjerljivi postojećim strankama, razočarani u njih i sl., a ima ih mnogo – da njihovi problemi lakše dođu do vijeća. A posebno želim biti poticaj i drugima da se ne boje baviti politikom, da vjeruju u promjene, polaze od sebe i krenu od srži mnogih problema u našoj sredini – odlukama u vijeću. Ako uspijem neovisna ući u vijeće, to će značiti da za nas takve tamo ipak ima mjesta, bez stranačke mašinerije, bez pretjerano velikih, neostvarivih predizbornih obećanja (s obzirom na malobrojnost neovisnih kandidata u vijeću), oslonjeni potpuno na povjerenje građana, dosadašnji rad u zajednici. Moji članovi i zamjenici biračkih odbora, promatrači, prijatelji, obitelj i ostali koji me podržavaju su voljni boriti se za mene na ovim izborima, a ja im to novcem ne mogu platiti. Pretpostavljam da vjeruju da ulažu u nešto dugoročno.

Bljesak.info: Jeste li još uvijek predsjednica udruge Agape?

Herceg: Ne. A ovo je prva službena informacija o tome.  I to je jedna od pozitivnih stvari. Udruga mladih Agape i dalje postoji, pod (od nedavno) novim izglasanim vodstvom, istom snagom naprijed. Kada i službeno dobijemo dokumentiranu potvrdu o tome, javnost i zajednicu čekaju novi uspjesi Udruge Agape kojima će uskoro svjedočiti.

Kopirati
Drag cursor here to close