Aplikacija

Idemo u EU s nekoliko tisuća pitanja i neizvjesnim opstankom

Vijesti / Flash | 12. 02. 2016. u 10:20 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja mislim da bi se na proljeće ili na ljeto mogao desiti taj mjesec koji bi upravo mogao biti povijesni mjesec za BiH ili trenutak kada će biti prihvaćena naša aplikacija i kada će biti aktiviran MAP'', izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za državni radio nakon što je službeno potvrđeno da će BiH 15. veljače predati aplikaciju za članstvo u EU.

U intervjuu Oslobođenju Zvizdić je, pak, rekao kako ''nije tajna, idemo u Europsku uniju'', aludirajući valjda na mehanizam koordinacije koji je usvojen daleko od očiju javnosti. No, protivljenje RS-a takvom rješenju nije jedini problem koji se spominje uz apliciranje za EU.

Složenost i važnost

''Mi kada od Bruxellesa dobijemo upitnik koji će imati više tisuća pitanja, mi ne možemo odgovoriti na najmanje trećinu ili polovinu pitanja bez Popisa stanovništva, jer tamo postoje vrlo specifična pitanja poljoprivrede'', rekao je Zvizdić.

S druge strane, predsjedatelj Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji će i predati aplikaciju, rekao je kako će do tada biti poznati i rezultati popisa.

Da je što skorija objava rezultata popisa stanovništva iznimno važna, naglašava i Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-a.

''Nakon podnošenja aplikacije za članstvo u EU, BiH će od Europske komisije dobiti Upitnik s nekoliko tisuća pitanja. Podsjećam da rezultate popisa čekamo više od dvije godine, što može izazvati određene sumnje javnosti, što nije uopće poželjno u momentu kada se naša zemlja nalazi u jednoj od važnih faza na europskom putu'', kaže Ćavar za Bljesak.info navodeći kako je uvjeren da vlasti BiH itekako razumiju svu složenost i važnost navedenog pitanja.

Nerješive teškoće

Za očekivati je, kaže, da će brzo postići suglasnost oko spornih pitanja, kako bi sve učinili da se, nakon predaje aplikacije za članstvo u EU, konačno objave rezultati popisa stanovništva, koji će biti temelj za mnoge odgovore na pitanja iz spomenutog Upitnika Europske komisije.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar iz Beograda kaže kako je izvjesno da svaka aplikacija koja nepotpuna ne izgleda uvjerljivo.

''No, sve i da je spomenuta aplikacija najbolje moguće popunjena, put do članstva BiH u EU bremenit je nizom teškoća koje su gotovo nerješivi izazovi ako se uzmu u obzir, nažalost, neveliki politički, ekonomski, kulturni i drugi kapaciteti u samoj BiH, kao i regionalne neizvjesnosti na koje se nadovezuje suštinska i višeznačna kriza europskog projekta u cjelini'', kaže Stanković za Bljesak.info.

Također, jedan od najcitiranijih analitičara u Srbiji na pitanje je li mjesto ovakvoj BiH u Europskoj uniji kaže kako je odgovor, nažalost, niječan.

Iracionalnost nacionalnih elita

''Kao što je niječan i u slučaju Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, ali i nekih članica EU, poput Bugarske, Rumunjske, Grčke, a ni Hrvatska nije naročito napredna ni kao demokracija, ni kao ekonomija'', kaže Stanković i dodaje kako smatra da stvari ne treba mjeriti kriterijima iz Bruxellesa ''jer su oni odveć apstraktni, a često se i nedosljedno primjenjuju''.

''Nije ključni problem BiH kašnjenje u EU-integracijama. Ključni problem je iracionalnost nacionalnih elita unutar nje, neiskren odnos regije prema njezinom opstanku i površni stav EU o njezinoj budućnosti. Zato BiH tapka u mjestu. U sadašnjim okolnostima, neizvjestan je opstanak BiH kao države zbog 'fatalnog' konflikta tri naroda, nemoći elita u Beogradu i Zagrebu da pomognu rješenje njihovih sukoba i nemaru EU za ovaj prostor. Isto tako, ne treba zaboraviti da je često shvaćana kao ogledno dobro za američke, ruske i turske geopolitičke eksperimente. U čitavu stvar, miješa se i radikalni islam, koji je protiv svih i koji je fanatiziran i spreman na sve'', rekao je Stanković i dodao kako je u svjetlu ovih okolnosti, ''BiH država jakom aromom neizvjesnosti''.

Veliki broj problema

Ćavar pak kaže kako BiH ima veliki broj problema koji treba riješiti da bi ispunila sve kriterije, čijim ispunjenjem će biti osiguran tzv. europski standard i u našoj zemlji.

''BiH ima puno otvorenih pitanja koja će se rješavati u određenom vremenskom intervalu, ali sam pristalica pozitivnog razmišljanja u smislu da je predaja aplikacije jedan 'novi početak' sasvim drugačijeg, ambicioznijeg i odgovornijeg pristupa naših vlasti na svim razinama u provedbi reformi koje su sadržane u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je nakon punih sedam godina od potpisivanja, konačno stupio na snagu, te Reformskoj agendi, odnosno Akcijskom planu za provedbu mjera iz Reforme agende, ali i vlastitim programima rada institucija zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama'', kaže Ćavar.

Dodaje kako će takav pristup značiti puno više rada i odricanja u odnosnu na proteklo razdoblje, te istinsko zalaganje za ubrzanje europskog puta, jer smo često bili u situaciji da se deklarativno puno toga prihvaćalo, ali se u stvarnosti malo implementiralo.

Privremeno popuštanje

''Stoga predaju aplikacije za članstvo u EU gledam isključivo kao motivirajući, ali i obvezujući, faktor za vlasti naše zemlje, što bi značilo znatno bržu provedbu neophodnih reformi, a bilo kakav izgovor za neizvršavanje preuzetih obveza na europskom putu BiH, nakon predaje aplikacije, sve će se teže moći opravdati kod javnosti naše zemlje. I osobno smatram da nema alternative kada je u pitanju članstvo BiH u Europskoj uniji'', kaže Ćavar.

Istaknuo je kako ubrzanje europskog puta BiH može značiti novi poticaj i dodatno ubrzati pozitivne procese u cijeloj regiji, čiji je interes da se BiH što prije integrira u Europsku uniju.

Iako smatra da je Europska unija je dokazani prijatelj BiH, te da u potpunosti razumije sve probleme naše složene države, Ćavar navodi kako ipak Europska unija neće dopustiti članstvo BiH sve dok ne provede neophodne reforme i ispuni uvjete koji su prihvatile bh. vlasti.

Stanković pak kaže kako je svojevrsno popuštanje Bosni i Hercegovini privremeno jer je put do učlanjenja dug.

''Dok BiH nije u NATO i EU, kao i dok cijela regija nije u NATO i EU, ruska igra se može odvijati u različitom intenzitetu, ritmu i pojavnim oblicima'', komentirao je Stanković.

Kopirati
Drag cursor here to close