Osude sa svih strana

I UN osudio zločine Islamske države

Vijesti / Flash | 25. 08. 2014. u 16:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni narodi osudili su u ponedjeljak užasne i raširene zločine Islamske države u Iraku, uključujući masovna pogubljenja zatvorenika koja bi mogla biti ratni zločin.

UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay osudila je 'teške, užasne povrede ljudskih prava' koja čini Islamska država, sunitska organizacija koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije, piše Hina.

Islamska država ubila je 10. lipnja gotovo 670 zatvorenika iz zatvora Baduš u Mosulu, kazala je, pozivajući se na izjave preživjelih i očevidaca tog pokolja.

"Takva hladnokrvna, sustavna i namjerna ubojstva civila zbog njihove vjerske pripadnosti mogla bi biti ratni zločini i zločini protiv čovječnosti", kazala je.
Islamska država ukrcala je između 1000 i 1500 zatvorenika na kamione i odvezla ih, a potom je izdvojila sunite. Ostali su pogubljeni.

U međuvremenu, najmanje devetero ljudi poginulo je, a 21 je ozlijeđeno u ponedjeljak u samoubilačkom bombaškom napadu na šijitsku džamiju u Bagdadu, objavila je iračka policija.

Kopirati
Drag cursor here to close