NDC Mostar

I u Mostaru ''Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje''

Vijesti / Flash | 27. 04. 2015. u 07:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Asocijacija za demokratske inicijative Sarajevo, pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders, 2015. godine nastavlja sa realizacijom projekta pod nazivom "Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje".

"Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje" 2015. godina Mjesto održavanja Javnog govorenja – Nansen Dijalog Centar Mostar, ul. Alekse Šantića/Tvrtka Miloša 19 Utorak, 28. travnja, 2015. godine u 15 sati

Organizacije civilnog društva u BiH još uvijek se samo djelomično bave problemom zločina počinjenog iz mržnje i govorom mržnje, razlog za to je nedostatak ljudskih kapacitete za praćenje i izvještavanje o zločinima počinjenim iz mržnje.

Veoma mali broj organizacija se bavi praćenjem pravosudnih procesa koji se vode protiv zločina počinjenih iz mržnje u Bosni i Hercegovini. Osim toga, javnost vrlo malo zna o tome što to znači kada je kazneno djelo bilo motivirano mržnjom, te kako ih razlikovati od drugih vrsta kaznenih djela.

S obzirom da je proces promjene svijesti kod građana dugotrajan i mukotrpan važnost javnih govorenja o slučajevima počinjenim iz mržnje su od velikog značaja, jer ukoliko se krivična djela počinjena iz mržnje ignoriraju, i ne pridaje im se posebna važnost u bosanskohercegovačkom društvu, dolazimo do toga da su ta djela prihvatljiva, te da vremenom imaju tendenciju da postanu normalna i da na njih kao društvo u cjelini ne reagiramo na odgovarajući način.

Svaki zločin počinjen iz mržnje treba imati javni prostor u kojem bi se javno govorilo o motivima i načinu počinjenog zločina.

Nakon uvodnog izlaganja direktorice Snježane Ivandić Ninković, Asocijacije za demokratske inicijative i predstavnika/ce Mreže za izgradnju mira, Javno govorenje će sudionicima tijekom dva sata pružiti mogućnost da iznesu svoje mišljenje, te ukažu na djela počinjena iz mržnje i govor mržnje počinjenih u njihovoj lokalnoj zajednici.

Javno govorenje organizira Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders i uz suradnju i pomoć Mreže za izgradnju mira i Nansen Dijalog Centra Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close