Uređenje Grada Mostara

I Stranka za BiH predstavila svoj prijedlog rješenja za Mostar

Vijesti / Flash | 15. 03. 2016. u 17:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu  danih obavještenja HNS-a i HDZ-a BiH u vezi sa prijedlogom definitivnog uređenja Grada Mostara i promjene Statuta i Gradski savjet Stranke za BiH iznio je svoje stavove i prijedloge rješenja za Mostar.

Prema njihovom mišljenju, neprihvatljivo je mijenjanje maksimalnih kvota predstavnika konstitutivnih naroda u Gradskom vijeću Mostara,  kao zaštitnog mehanizma kojim bi se povećavala kvota sa 15 na 17 vijećnika, čime bi se, smatraju, potpuno dovela u pitanje mogućnost izbora vijećnika iz reda srpskog naroda i iz reda ostalih.

"Ovaj zaštitni mehanizam nije dirala ni presuda Ustavnog suda BiH. Smatramo da sve promjene u Statutu Grada treba svesti na najmanju moguću mjeru, a u cilju implementacije presude Ustavnog suda BiH. Praktično, to znači da bi trebalo zadržati sva dosadašnja gradska područja kao izborne jedinice sa izvjesnom korekcijom broja vijećnika koje one biraju“, ističu iz Stranke za BiH.  

Iz te stranke predlažu zadržavanje svih šest  izbornih jedinica i dogovore oko izbora broja vijećnika koje daju dosadašnje izborne jedinice.

Smatraju kako sljedeće pitanje koje tretira presuda Ustavnog suda BiH jeste pitanje distrikta Mostar.

"Podsjećamo javnost da je distrikt Mostar  nastao kao teritorija koja nije pripadala niti jednoj od bivših šest općina, pa je bila izravno vezana za Gradsku upravu i mala je svoj smisao. U nastalim okolnostima funkcioniranja Gradske uprave, distrikt je izgubio svaki smisao postojanja i treba ga brisati iz Statuta Grada, pripajajući taj prostor pripadajućim gradskim područjima Stari grad i Jugozapad, ili distrikt pretvoriti u sedmo  gradsko područje, s izborom jednog gradskog vijećnika'', navode u svom priopćenju iz mostarskog Gradskog savjeta Stranke za BiH.

Dodaju kako bi se tim prijedlogom na najjednostavniji i najbezbolniji način implementirala presuda Ustavnog suda BiH  i time bi se omogućili predstojeći izbori u Mostaru.

"Naglašavamo, da smo već izrazili naše neslaganje sa organiziranjem općina u Gradu Mostaru isključivo na nacionalnoj, odnosno etničkoj osnovi. Isto tako naglašavamo naše protivljenje mogućoj podjeli kantona po nacionalnoj osnovi u smislu implementacije presude Sejdić-Finci, kako se moglo razaznati iz  stava HNS-a objavljenog u medijima“, zaključuju iz Stranke za BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close