Francuska zamolila

I Njemačka će udariti na Islamsku državu?

Vijesti / Svijet | 26. 11. 2015. u 07:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu kako će razmisliti o tome na koji način bi njezina zemlja mogla dodatno pomoći Francuskoj u borbi protiv terorizma, poručivši da Islamska država "ne može biti poražena riječima".

"Kada francuski predsjednik zatraži od mene da razmislim što još možemo uraditi, onda je naša dužnost da to i učinimo i reagirat ćemo vrlo brzo", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom u Parizu.

Merkel je, prenio je Tanjug, rekla kako se zalaže sa zajedničku borbu protiv terorizma.

"To je naša misija, naša dužnost. Bit ćemo snažniji od terorizma", naglasila je Merkel.

Hollande je pozvao Njemačku da se više angažira u borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku, ali je naveo i da razumije što se Berlin ne uključuje u vojne operacije.

Inače, francuski zastupnici podržali su u srijedu produženje misije zračnih udara protiv Islamske države u Siriji, a ministar obrane je rekao kako su sve članice EU ponudile Parizu "izravnu ili neizravnu " vojnu pomoć.

Premijer Manuel Valls ponovio je da je Francuska u ratu s Islamskom državom.

"Nema alternative - moramo uništiti Islamsku državu", rekao je Valls te dodao kako su francuski zrakoplovi izveli više od 300 napada protiv džihadista.

Kopirati
Drag cursor here to close