Zatraženo

Njemački zastupnik želi da Merkel uvede sankcije Dodiku

Vijesti / Flash | 20. 01. 2017. u 07:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Odbora za ljudska prava u njemačkom Bundestagu Michael Brand, jedan od stranačkih suradnika njemačke kancelarke Angele Merkel u CDU, u razgovoru za "Avaz" kazao je da je tražio da unutar Europske unije budu pokrenute sankcije protiv predsjednika RS Milorada Dodika.

Brand je za "Avaz" istaknuo da sada treba uslijediti efikasan odgovor na ratne huškače na Balkanu, dodavši da je od ministra vanjskih poslova Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera zatražio "blagovremenu i jasnu reakciju".

''Diplomati u Bruxellesu i Berlinu ne smiju duže biti puki gledaoci ove situacije, vremena je sve manje. Dodikova najava o jednostranom pomjeraju granica u Europi opasna je igra vatrom. Kada osigurač počne gorjeti, bit će prekasno'', kazao je Brand.

Istaknuo je da Dodik u znatnoj mjeri ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da je evidentno da jednostrano traži promjene granica na Balkanu.

''Nacionalisti u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Srbiji testiraju koliko daleko mogu ići sa EU. Nakon snažnog signala Sjedinjenih Američkih Država, Njemačka i EU ne smiju se više i sklanjati ili saginjati pred ovim problemom. Jer, nikakva reakcija također je reakcija. Pogrešni ljudi ovaj bi signal jako dobro razumjeli'', naglasio je Brand.

Kako je kazao, ako bi Europljani kod ovakve eskalacije usred Europe doživjeli još jedan neuspjeh, to ne bi ostalo bez posljedica.

''Radi se o stabilnosti i sigurnosti u Europi, posebno za Njemačku. Nedavne eskalacije između Srbije i Kosova baš se uklapaju u obrazac ispravljanja grešaka. Sve ovo ne događa se slučajno. To je ista nacionalistička retorika kao i ona koja je stizala od Slobodana Milošević uoči ratova devedesetih godina'', rekao je Brand.

Kopirati
Drag cursor here to close