Sud BiH

Husein Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

Vijesti / Flash | 05. 11. 2015. u 08:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Husein Bosnić osuđen je danas na sedam godina zatvora pred Odjelom za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine, javlja agencija Anadolija.

Bosnić je proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela "javno poticanje na terorističke aktivnosti" iz člana 202.a u vezi sa kaznenim djelima "vrbovanje radi terorističkih aktivnosti" iz člana 202.b i "organiziranje terorističke grupe" iz člana 202.d stav 2 Kaznenog zakona BiH.

Sutkinja Amela Huskić u obrazloženju presude kazala je da je Bosnić kriv što je "2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizirane na području BiH izvan službenih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regiji, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici javno poticao druge da se priključe terorističkim organizacijama, te javno na skupovima, kao i putem društvene mreže Youtube održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL, te da kao pripadnici te grupe sudjeluju u aktivnostima koje ona organizira".

U izrečenu kaznu zatvora uračunava se i vrijeme koje je Bosnić proveo u pritvoru od 2014. godine.

Kako je rečeno prilikom izricanja presude, olakšavajuća okolnost pri donošenju presude je bila da je Bosnić obiteljski čovjek i otac 18 djece, a otežavajuća da nije pokazao kajanje.

Na presudu je moguće podnijeti žalbu u roku od 15 dana od prijema pismenog podneska presude.

 

Zbog prijetnji pojačano osiguranje Suda BiH

Pripadnici Federalne uprave policije FUP) od jutros osiguravaju zgradu Suda BiH zbog određenih prijetnji.

Glasnogovornica FUP-a Elma Kadić potvrdila je Srni da su Sudu BiH upućene prijetnje zbog čega je pojačano osiguranje, ali nije rekla tko ih je i zbog čega uputio.

Pred zgradom Suda prisutne su policijske snage sa psima i oklopna vozila, piše Srna.

Glasnogovornica Suda BiH Aida Delić Volaš Srni nije mogla ništa reći o prisutnosti pripadnika policijskih snaga ispred zgrade Suda.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH jutros su osiguravali unutrašnjost zgrade Suda BiH tijekom izricanja presude Huseinu Bosniću zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti.

U Sudu BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno i suđenje Zijadu Turkoviću zbog fizičkog napada na zavodskog policajca Nemanju Bjelicu i upućivanja prijetnji upravniku Pritvorske jedinice Suda BiH Draganu Granzovu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close