Podrška oporbe

HSP za jednog kandidata: Devedesetka treba u Predsjedništvo BiH

Vijesti / Flash | 24. 07. 2017. u 06:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska oporba treba imati jednog zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, tvrdi Hrvatska stranka prava.

Stranka navodi kako se, iako je službena kampanja još daleko, već licitira s imenima, bilo osobnim kandidaturama ili prijedlozima.

''Već su spomenuta imena državne zastupnice i članice Predsjedništva HDZ 1990. dr. Diane Zelenike, koja je kasnije to dovela pod veliki znak pitanja te da o tome nije razmišljala i da bi se teško upustila u tu avanturu s ovakvim biračkim odborima i brojnim mogućnostima otimanja glasova. Svoje kandidature su osobno već istaknuli Jerko Ivanković Lijanović ispred Narodne stranke Radom za boljitak i aktivist liberalnih opcija dr. Slavo Kukić. Zacijelo će biti još nekih prijedloga kao i neizostavnog prijedlog HDZ BiH, ili vjerojatnije iza virtualnog Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji će biti najvjerojatniji trenutačni član Predsjedništva i prvi čovjek HDZ BiH dr. Dragan Čović'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je Hrvatskoj stranci prava ''politički korektno i apsolutno prihvatljivo da kandidata za hrvatskog člana ispred oporbenih hrvatskih stranaka i civilnog društva te velike većine nezadovoljnih 'običnih' ljudi, predloži HDZ 1990. kao najjača oporbena stranka''.

''Ako je to primjerice dr. Diana Zelenika, koju držimo kao odličnim kandidatom koji se može oduprijeti trenutačnoj politici kojom dominira srpska politika preko Milorada Dodiga predsjednika SNSD-a. Takav jedan zajednički kandidat hrvatske oporbe mora biti prihvatljiv cijeloj hrvatskoj oporbi koja drugačije promišljaju i želi zaustaviti politiku Dragana Čovića koja je pogubna po hrvatski narod u BiH. U tom bloku, bi trebale biti HDZ 1990. na čelu sa predsjednikom Ilijom Cvjetanovićem, nama iz HSP-a, HKDU-Hrast, Hrvatske stranke, Posavske stranke, pa i Narodna stranka Radom za boljitak i druge stranke, udruge građana, nevladine organizacije i svi oni koji nisu zadovoljni trenutačnom političkom i kadrovskom politikom Čovićevog HDZ-a'', navodi HSP.

Stranka dodaje da očekuje od sarajevskih stranaka da predlože Bošnjaka, a da prepuste Hrvatima da izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH između HDZ BiH i hrvatskih oporbenih stranka.

''Isto tako i Bošnjaci odlučuju o bošnjačkom članu, a Srbi o srpskom članu Predsjedništva BiH, i smatramo to jedinim normalnim i u načelu prihvatljivim za višenacionalnu Bosnu i Hercegovinu'', navodi se i dodaje kako ''pravaši smatraju da hrvatske oporbene stranke trebaju imati jednog zajedničkog kandidata koji će svojim programskim i političkim stavovima voditi rasprave i političke debate s predsjednikom vladajućeg HDZ BiH i odnedavnog počasnog građanina Stoca''.

''Hrvati kao i drugi europski narodi trebaju imati oporbu, koja je nažalost u potpunosti devastirana, bilo zbog igre međunarodnih čimbenika bilo zbog vladajuće partije HDZ BiH koja je gušila višestranačje bojeći se za svoje pozicije u vlasti. To mora prestati, i Hrvati bi kao demokratski narod trebali imati dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to jednog kandidata HDZ BiH a drugog hrvatskih oporbenih stranaka. Nije dobro da se daje puno kandidata i da se tako razvodnjava oporba i konstruktivna kritika društva i politike'', navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Nikola Raguž, predsjednik HSP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close