Provjera prebivališta

HSP BiH tvrdi kako Republika Srpska postaje policijska tvorevina

Vijesti / Flash | 19. 04. 2014. u 18:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska stranka prava BiH oštro osuđuje donošenje Odluke Vlade Republike Srpske o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prigodom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Držimo kako se ovom odlukom protuustavno i protuzakonito uređuje oblast koja je isključivo u nadležnosti zakonodavne vlasti na razini BiH. S druge strane Republika Srpska postaje i policijskom tvorevinom budući se policiji daju ovlasti odlučivati o prebivalištu u Republici Srpskoj. Iz ne tako davne prošlosti zajedničke države svjesni smo kako je upravo velikosrpski element koristio institucije sustava, a poglavito vojsku i policiju u svoje parcijalne interese i ciljeve, ističu iz HSP-a.

Poučeni takvim iskustvom usuđujemo se govoriti kako je ova Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prigodom prijave prebivališta zoran pokušaj zastrašivanja i pritiska na sve one koji se žele vratiti na svoja stoljetna ognjišta da će u tomu biti institucionalno onemogućeni. S druge strane šalje se službena poruka svima onima koji vode svoje privatne prljave ratove protiv nezaštićenih povratnika kako je otvoren institucionalni lov na njih. Nakon ove Odluke ukazuje se da se preferira takvo stanje u kojem povratak na svoje nije dobro došao i kako Republika Srpska želi zaokružiti ono što je u ratu zločinom i genocidom zauzela, dodaje se.

HSP BiH poziva sve dobronamjerne političke snage u BiH udružiti se kako bi se izvršio politički pritisak na Republiku Srpsku u cilju da se omogući pošten i pravičan povratak u te predjele BiH na temelju zakona, Ustava i Anexa 7 Daytonskoga mirovnoga sporazuma.

Smatramo kako je to samo prvi korak u ispravljanju najveće Daytonske nepravde a to je da Republici Srpskoj pripadne praktično pola BiH. Moramo ustrajati kako bi se dijelovi Posavine, koja je povijesno hrvatska zemlje, i dijelovi Istočne Bosne u kojima je izvršen genocid nad Bošnjacima dislocirali iz ozemlja Republike Srpske i u obliku distrikta instalirali na razini BiH, stoji u priopćenju iz HSP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close