Otvaranje granica

Hrvatsku deblokadu granice srbijanski ministar drži pobjedom svih građana Srbije

Vijesti / Flash | 25. 09. 2015. u 18:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska deblokada granice sa Srbijom pobjeda je svih građana Srbije, rekao je u petak srbijanski ministar unutarnjih poslova, a srbijanska vlada je zakazala za 21 sat izvanrednu sjednu na kojoj se očekuje odgovor na odluku Hrvatske u petak popodne da ukine blokadu graničnih prijelaza.

Granična policija MUP-a Srbije dobila je u petak u 17.05 sati službenu obavijest da je granični prijelaz Batrovci-Bajakovo otvoren.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je uspostavu prometa na srbijansko-hrvatskoj granici ocijenivši da je to velika pobjeda za sve građane Srbije.

"Naša granica je sad potpuno deblokirana i smatram da je ovo velika pobjeda za sve građane Srbije. Mi smo se ponašali ozbiljno i odgovorno, a pokazalo se da je Hrvatska prekršila i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge sporazume", rekao je Stefanović i potvrdio da će vlada zasjedati u 21 sat.

Kako javljaju reporteri Radio-televizije Srbije, prvi kamioni iz kilometarski duge kolone na prijelazu Batrovci-Bajakovo krenuli su preko granice, a promet je, bez ograničenja, otvoren i na svim drugim ranije zatvorenim prijelazima između Srbije i Hrvatske.

Bruxelles je u petak priopćio da će Europska komisija od Hrvatske tražiti hitna objašnjenja u vezi s blokadom granice sa Srbijom jer njezine prve procjene ukazuju na "ozbiljna pitanja u vezi s kompatibilnošću sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Srbije i s carinskom unijom".

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izjavio je ranije u petak u Beogradu da ga veoma brine situacija na srbijansko-hrvatskoj granici i apelirao da hrvatska vlada povuče odluku o blokadi, ocijenivši da je to interes zapadnog Balkana u cjelini.

Hahn je nakon razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao kako je osobno vidio kolonu kamiona duž auto ceste prema granici s Hrvatskom i naglasio da se situacija može riješiti jedino uklanjanjem blokada na granici, te da tome "nema alternative".

Visoki europski dužnosnik pozvao je da svi "razoružaju" svoj govor i riječi u međusobnoj komunikaciji.

Milanović: Želimo normalne odnose sa Srbijom

Hrvatski premijer Zoran Milanović večeras je u izravnom uključenju u dnevniku RTS-a izjavio kako Hrvatska želi normalne odnose sa Srbijom i da Srbi u Hrvatskoj od njega nemaju boljeg prijatelja.

Povodom odluke hrvatske Vlade o otvaranju granice sa Srbijom, Milanović je rekao da mjeru o zatvaranju granice može donijeti ponovo jer Hrvatska ima probleme i da je zato tražio od srbijanskog premijera da "organizirano dio izbjeglica preusmjerava i prema drugim zemljama, a ne samo prema Hrvatskoj", prenosi Tanjug.

Milanović je demantirao da je Srbe nazvao barbarskim narodom i napomenuo da Srbi od njega većeg prijatelja nemaju, iako to što čini, kako je naveo, "čini na vlastitu štetu".

Upitan na što je mislio upotrijebivši jučer riječ barbari, Milanović je rekao da Mađarska pravi zid prema barbarima, "jer Orban i društvance barbarima doživljavaju Arape".

Na pitanje zašto je za Srbiju rekao da je "slučajna država", hrvatski premijer je odgovorio: "Zato što morate dokazati da ste organozirana država. Srbija može mnogo bolje i mi želimo normalne odnose".

Ostojić: Granica otvorena kada je popustio pritisak izbjeglica iz Srbije

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u petak navečer novinarima u Opatovcu da su svi granični prijelazi sa Srbijom otvoreni bez ograničenja i da je to učinjeno jer je popustio pritisak izbjeglica iz Srbije iz koje je, kazao je, preko graničnog prijelaza Horgoš u Mađarsku otišlo tristotinjak izbjeglica.

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet oko 17 sati čime je završena granična blokada koja je trajala od ponedjeljka i zaoštrila odnose između Hrvatske i Srbije.

Hrvatske granične vlasti su u nedjelju u ponoć zatvorile za teretni promet prijelaz Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, najavljujući da će tako ostati dok Srbija ne počne usmjeravati izbjeglice i na dva prijelaza s Mađarskom.

Kopirati
Drag cursor here to close