Zastarjeli

Hrvatska vojska prodaje helikoptere i zrakoplove

Vijesti / Flash | 22. 01. 2015. u 17:14 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija RH Alan, koja se bavi prodajom i izvozom naoružanja i vojne opreme, raspisala je natječaj za prodaju 15 helikoptera i zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), a u Ministarstvu obrane (MORH) doznaje se da je riječ o "besperspektivnim letjelicama", tj. sedam zastarjelih helikoptera tipa Mi 24 i dva transportna zrakoplova tipa Antonov AN 32B.

Namjera je prodati i tri školska zrakoplova tipa Pilatus PC, te tri školska zrakoplova Pilatus PC 9 koji su ocijenjeni kao višak, navodi MORH.

Toj prodaji poseban članak posvetio je ugledni britanski list "Jane's Defence", koji se bavi obrambenim i sigurnosnim temama, kao i neki hrvatski mediji.

Prodaje se sedam helikoptera Mi 24 V, proizvedenih većinom 80-ih godina, koji su se koristili u Domovinskom ratu, a ne lete već skoro desetak godina, kao i dva Antonova proizvedena 1991. i 1993. godine.

Školski zrakoplovi tipa Pilatus koriste se za izobrazbu pilota HRZ-a i školovanje omanskih pilota čiji je drugi naraštaj nedavno započeo obuku u zračnoj bazi Zemunik. Pilatuse također koristi akrobatska grupa HRZ-a "Krila oluje".

Rok za prijavu na natječaj istječe 28. siječnja, a zainteresirani kupci trebaju poslati pismo namjere i ponuditi jamčevinu u iznosu od 15.000 eura. Nakon tog datuma kupci mogu pregledati letjelice i u roku dva tjedna poslati konkretnu ponudu.

Kako je najavljeno iz MORH-a, Hrvatska bi ove godine u Sjedninjenim Američkim Državama trebala nabaviti helikoptere tipa "Kiowa Warior", kao i transportne helikoptere tipa "Blackhawk".

Kopirati
Drag cursor here to close