Prijetnja

Hrvatska upozorila građane: Izbjegavajte putovanja u Egipat

Vijesti / Flash | 13. 08. 2015. u 20:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"S obzirom na stalnu prijetnju otmica i terorističkih napada hrvatskim državljanima preporučamo izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna", stoji na stranicama hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova u uputama vezanim za sve koji planiraju putovati u Egipat.

Iako su u Egiptu 15. studenog 2013. ukinuti izvanredno stanje i policijski sat i dalje postoji rizik zbog javnih okupljanja i prosvjeda u većim egipatskim gradovima, posebice u Kairu i Aleksandriji.

U turističkim odredištima na Crvenom moru nema ozbiljnijih incidenata. Zbog mogućnosti terorističkih djelovanja i otmica posebno se ne preporučuje putovanje cestama na Sinaju, odlasci na Sjeverni Sinaj te u područja uz libijsku i sudansku granicu.

Hrvatskim državljanima koji ipak namjeravaju turistički putovati u Egipat preporučujemo da to čine isključivo preko ovlaštenih turističkih agencija. Ukoliko putujete poslovno, preporučujemo da se u dogovoru s egipatskim partnerima, prethodno informirate o trenutnom sigurnosnom stanju u zemlji. Svim hrvatskim građanima koji borave u Egiptu preporučujemo izbjegavanje mjesta mogućih većih okupljanja i prosvjeda te poštivanje uputa lokalnih vlasti i turističkih agencija", kažu iz MVEP-a.

Osim Egipta gdje građane pozivaju na pojačan oprez, iz MVEP-a ne preporučuju putovanja u Jemen, Libiju, Siriju, Srednjoafričku Republiku i Afganistan.

 

Hrvatske radnike čuvat će vojska

Zbog nemilih događaja hrvatske tvrtke koje posluju u Egiptu pojačale su mjere sigurnosti, a neki su i vratili svoje djelatnike. Ondje je trenutačno još osamdesetak hrvatskih građana, od kojih 36 zbog posla.

Hrvatske tvrtke u Egiptu posluju još od vremena bivše države. Neke poput Ine, Crosca, Ingre i Exportdrva bile su i ostale poznate među egipatskom poslovnom elitom. Iako se opseg posla znatno smanjio posljednjih godina mnoge i dalje imaju predstavništva.

Ina koja u Egiptu crpi naftu iz polja u zapadnoj pustinji već je vraćala svoje djelatnike u domovinu za vrijeme nemira 2011. No, za razliku od danas, tada su se znala pravila. Upravo zato hrvatska diplomacija tražit će od egipatskih vlasti da pojedine radnike čuva vojska.

 

Kopirati
Drag cursor here to close