Ranko Ostojić

Hrvatska spremna odgovoriti na svaku mjeru koju protiv nje poduzme Srbija

Vijesti / Flash | 24. 09. 2015. u 10:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je u četvrtak iz Opatovca kako je Hrvatska spremna brzo odgovoriti na svaku mjeru koju protiv Hrvatske poduzme Srbija, rekavši kako je Hrvatska punopravna članica Europske unije (EU) te će tu svoju poziciju koristiti do kraja.

"Nadam se da će premijer Vučić i njegovi dužnosnici napokon doći pameti, da vide koju štetu rade svojim građanima", kazao je Ranko Ostojić, javila je Hina.

Na pitanje novinara hoće li hrvatske stavove oko blokade prometa na Bajakovu biti teško objasniti EU, Ostojić je ustvrdio kako je Hrvatska Europska unija.

"Oni napokon moraju shvatiti da kada šalju poruke Europskoj uniji, šalju ih nama. Mi smo Europska unija. Između ostaloga, ja sam visoki dužnosnik Europske unije. Hrvatska je punopravna članica i mi ćemo tu svoju poziciju do kraja koristiti", poručio je.

Na primjedbu novinara kako se u srijedu u medijima spominjao i plan "C" hrvatske Vlade, potvrdio je da Hrvatska ima u pripravnosti i plan "C" ali ga neće aktivirati dok god funkcioniraju planovi "A" i "B". Pritom nije pojasnio što podrazumijeva plan "C".

Ponovio je kako mu nitko ne može "prodati priču" da Srbija nije sposobna preusmjeriti izbjeglice koje dolaze iz Grčke i Makedonije na Horgoš.

"Mi smo bili spremni za prvi val. Da je prvi val ostao kapaciteta do 5.000 ljudi, mi smo to mogli obaviti bez problema. Danas smo na 50.000 i to nam je, dakako, problem. Što se tiče spremnosti države, nismo morali tražiti pomoć ni od koga. Sve smo sami organizirali uz ogromnu pomoć volontera i vojnih službi. U Hrvatskoj je situacija takva da nikoga nema niti po selima, niti po poljima, niti po gradovima, niti po parkovima", rekao je Ranko Ostojić.

Kosor: Problem mogu riješiti samo Milanović i Vučić

Bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor smatra da novonastala situacija između Hrvatske i Srbije nije dobra i da nju mogu riješiti samo premijeri Zoran Milanović i Aleksandar Vučić, javlja Tanjug.

Ona bi, kaže, da je sada premijer, potaknula na sastanak s Vučićem.

"U ovakvoj situaciji postoje zajednički interesi, jer će Srbija i Hrvatska zauvijek biti susjedi te samo Milanović i Vučić mogu pronaći rješenje za ovu dramatičnu situaciju", kazala je Kosor za regionalnu N1 TV.

Ocijenila je kako ovakve situacije nisu dobre i da je činjenica da jedna država ima mjere, a druga protumjere.

Za dva sata se, kaže, više nitko neće sjetiti tko je prvi što započeo.

"Rješenje se mora pronaći vrlo brzo - premijeri Srbije i Hrvatske moraju se što prije sastati, telefonirati nije dovoljno. Predlažem da se hitno sastanu negdje uz granicu i razgovarati dok se rješenje ne pronađe", kazala je Kosor.

Linta: Hrvatska nije zrela da bude članica EU

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta pozdravio je odluku Vlade Srbije da zabrani ulazak teretnih vozila registriranih u Hrvatskoj i robe koja je proizvedena u Hrvatskoj i poručio da posljednje odluke i izjave hrvatskih dužnosnika potvrđuju da ta zemlja nije zrela da bude članica Europske unije, javlja Tanjug.

Linta je u priopćenju dostavljenom medijima istaknuo kako je to jedan od načina da Srbija pokaže da neće dozvoliti dalje ponižavanje i brutalni napad na svoju ekonomiju.

On je osudio "antieuropsku i anticivilizacijsku" odluku Hrvatske da zabrani ulazak osobnih automobila i autobusa srpski registracija i građana koji imaju srpsku putovnicu.

Tom odlukom, smatra Linta, Hrvatska otvoreno krši Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda koja jamči slobodu kretanja kao jedan od temeljnih načela Europske unije.

"Sada se još jednom vidi na dijelu pogubna politika lažnog pomirenja bivšeg režima Borisa Tadića koji je aktivno podržao europske integracije Hrvatske preko leđa stotina tisuća protjeranih Srba koji ne mogu ostvariti osnovna ljudska prava u 28. članici Europske unije", zaključio je Linta.

Grubišić: Milanović se prema Srbiji i Mađarskoj ponaša kao Mad Max

HDSSB-ov saborski zastupnik Boro Grubišić optužio je u četvrtak hrvatskog premijera Zorana Milanovića da se prema Srbiji, Mađarskoj ali i drugim zemljama "ponaša kao Mad Max".

"Pratimo iz sata u sat situaciju na našoj granici, gdje naš premijer pokušava kazniti Srbiju zbog usmjeravanja izbjeglica prema Hrvatskoj. Prvo je rekao, neka samo dođu, a onda kazna Srbiji. Zaustavlja svojim odlukama i civilni promet i civilni život, ponašajući se prema Srbiji, Mađarskoj i još nekim zemljama kao Mad Max", rekao je Grubišić, nakon stanke na početku saborskog zasjedanja.

Upozorio je da zbog blokade granice trpe hrvatski izvoznici i poljoprivredni proizvođači, kojem tvrdi, ionako svojim odlukama blokira ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Naveo je primjer zadruge Domaće blago iz Kutnice kod Požege, kojoj Agencija za poljoprivredna plaćanja nije odobrila nabavku kombajna i linije za preradu graha trešnjevca, iako je riječ o zadruzi koja proizvede čak 20 posto hrvatskih potreba za grahom trešnjevcem.

"Istodobno se dijele uvoznice nekim uvoznicima iz Kazahstana, Kine, Kirgistana i drugih egzotičnih država", kaže Grubišić.

Neovisni zastupnik Branko Vukšić uvjeren je kako u izbjegličkoj krizi stvari izmiču kontroli te kako posljednji događaji pokazuju kako Hrvatska nije bila spremna na izbjeglički val.

"Ovo što se događa na granici i u odnosima sa susjednim i drugim zemljama govori o bijedi politike, ne samo hrvatske", ocijenio je Vukšić, ustvrdivši kako mnogi u Hrvatskoj, bez obzira jesu li na ljevici, desnici ili centru, na izbjegličkoj krizi pokušavaju "uhvatiti političke poene".

"Malo je onih kojima je doista stalo do izbjeglica, koji se usude, pa ni premijer Milanović, uprijeti prstom u onoga tko je odgovoran, tko je pokrenuo ovu lavinu. Sasvim je sigurno da su to zapadne sile, koje proizvode kaos na Bliskom Istoku i sjevernoj Africi. To se ne usudi, ali se usudi svađati sa Srbijom i Orbanom, jer tu se dobivaju politički poeni", ocijenio je Vukšić.

"Mi kao da se pripremamo za rat, ali samo prije izbora, poslije će biti, kako kažu Srbi, 'puj pike, ne važi'".

I Damir Kajin (ID) smatra kako blokada granice sa Srbijom nije dobra te kako Vlada mora postići dogovor s Beogradom.

"Blokada nije rješenje. Jasno je kao dan da ih Srbi izbjeglice ciljano usmjeravaju isključivo na naš teritorij kako bi nam napakostili. Mađarska, vjerojatno u dogovoru s Angelom Merkel, pušta izbjeglice i migrante, a kad više to ne bude činila, granica se mora blokirati, što danas prvi put kaže i Vlada, najavljujući da će u tom slučaju izbjeglice vraćati u Srbiju", tumači Kajin.

Ocijenio je kako je nužan summit zemalja na jugoistoku Europe kako bi se postigao dogovor o izbjegličkoj krizi.

Kopirati
Drag cursor here to close