Migrantska kriza

Hrvatska prijeti zatvaranjem granica

Vijesti / Flash | 05. 02. 2016. u 17:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u petak u Amsterdamu da je za Hrvatsku prioritet da ne postane sabirni centar za izbjeglice, nego da ostane tranzitna zemlja, a ako zemlje primateljice poput Njemačke i Austrije zatvore granice da će to učiniti i Hrvatska.

Kovač u Amsterdamu sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem je jedna od glavnih tema migrantska kriza.

"Za nas je prioritet da ne postanemo sabirni centar za izbjeglice, da budemo tranzitna zemlja i da taj tranzit efikasno uređujemo. O suradnji sa susjednim državama oko izbjegličke krize već je razgovarao ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Postigli smo dogovor sa Slovenijom, Austrijom, Srbijom i Makedonijom da ćemo zajednički vršiti profilaciju na granici između Makedonije i Grčke i na taj način ćemo dati doprinos europskom rješenju izbjegličke krize", rekao je Kovač, javila je Hina.

"Jasno je da na kraju sve ovisi o zemljama koje primaju izbjeglice, ponajprije o Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj i Švedskoj. Dok one budu primale izbjeglice, Hrvatska ostaje tranzitna zemlja, a ako dođe do smanjenja broja izbjeglice koje one primaju onda će doći do većih graničnih kontrola, može doći i do zatvaranja granica.

U tom slučaju imamo domino-efekt, ako zatvori Slovenija, onda bi zatvorili mi u Hrvatskoj, onda u Srbiji i Makedoniji. Zasad to funkcionira, a mi u Hrvatskoj želimo da stvari budu civilizirane i kulturne, ali ćemo jasno štiti svoj teritorij", rekao je Kovač.

Na upit kako ide proces saniranja odnosa sa susjedima, što je najavio po preuzimanju ministarske dužnosti, Kovač je rekao da je u nekim slučajevima riječ o saniranju, a u drugim o jačanju odnosa.

"Moj prvi posjet je bio posjet Bosni i Hercegovini s kojom želimo jačati naše odnose, želim podržati kandidaturu BiH za članstvo u EU-u, želimo da Hrvati u BiH kao konstitutivni narod zajedno s drugim narodima budu zadovoljni, da budu motor toga procesa integracija u EU", rekao je Kovač.

Nakon toga Kovač je posjetio Mađarsku i razgovarao s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

"Dogovorili smo se da ćemo komunicirati civilizirano, konstruktivno, da ima dosta problema koje moramo zajedno rješavati i da će se ti problemi postupno rješavati u duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa", rekao je.

Na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica pozvani su i šefovi diplomacija zemalja kandidatkinja pa je ministar Kovač najavio da će razgovarati i sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem.

"Želimo sa svim susjedima kvalitetne i bolje odnose nego što smo ih zatekli kada smo dobili povjerenje građana i preuzeli odgovornost za Hrvatsku. To neće ići lako, neće ići preko noći, ali imamo dobru volju i želimo da naši ljudi u Hrvatskoj budu zadovoljni, da mogu bolje živjeti i imati bolje odnose sa susjedima", rekao je Kovač.

Dodao je i da je kratko razgovarao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem i da su se dogovorili da će uskoro organizirati susret.

Kopirati
Drag cursor here to close