'Hrvatska pješadija'

Hrvatska predsjednica smijenila Lošu jer želi smiriti napetosti sa Slovenijom

Vijesti / Politika | 15. 09. 2017. u 13:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da je admirala Davora Domazeta Lošu smijenila iz svog savjetničkog tijela jer želi smiriti napetosti sa Slovenijom usred spora dviju država oko provedbe sporne međunarodne arbitraže o granici.

Domazet Lošo, koji je član predsjedničina Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost, izjavio je da bi "hrvatska pješadija za 48 sati mogla biti u Ljubljani" i da je "u geostrateškom smislu Slovenija samo privjesak Hrvatske".

"Na takvo 17 godina dugo ucjenjivanje Hrvatske, koje zapravo traje još od Domovinskog rata, može se odgovoriti na jedini način na koji oni razumiju – a to je za oktavu više", rekao je umirovljeni admiral.

Grabar-Kitarović smatra da su te izjave "apsolutno neprihvatljive, uvredljive prema Sloveniji i huškačke".

"Politika je državnog vrha i oporbe da treba smirivati situaciju, a ne pozivati na sukobe i incidente i ne provocirati reakcije iz Slovenije takvoga tipa", rekla je predsjednica novinarima na Malti gdje je sudjelovala na sastanku europskih predsjednika.

Dodala je da Domazeta, koji ju je kritizirao i "davao prilično teške optužbe" nije htjela ranije smijeniti "da ne ispadne nešto osobno".

"Ali u ovom trenutku ne mogu dopustiti da se narušavaju odnosi između dviju država i da u tome sudjeluje član mog savjetodavnog tijela", rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close