Sigurnost i stabilnost

Hrvatska podržava produljenje mandata operaciji ALTHEA u BiH

Vijesti / Flash | 23. 07. 2014. u 16:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska podržava produljenje mandata za operaciju Althea u Bosni i Hercegovini jer je ona važan element stabilnosti te zemlje, izjavila je u srijedu u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka skupine zemalja koje podržavaju produljenje izvršnog mandata vojnoj operaciji EU-a u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Pusić na tom je sastanku sudjelovala prije početka sastanka Vijeća za opće poslove u Bruxellesu.

"Hrvatska je svakako među tim zemljama i smatramo da je Althea jedan važan element i doprinos stabilnosti u BiH. Smatramo da i građani BiH to vide i da bi bilo kontraproduktivno ne produljiti izvršni mandat Althee, upravo u trenutku izbora u BiH, u trenutku kada se mijenja pristup EU-a prema BiH u smislu jednog specifičnog, novog pristupa. Sve to ukazuje na potrebu da se produlji mandat za tu operaciju i 11 ili 12 zemalja koje su bile na sastanku dijele to mišljenje i zajednički će raditi da dođe do produljenja mandata", rekla je Pusić.

Vojna operacija EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini pokrenuta je u prosincu 2004. godine i od tada pridonosi očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u toj zemlji.

Althea je pokrenuta nakon odluke NATO-a da okonča misiju SFOR-a te usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN kojom se odobrava razmještaj vojnih snaga EU u BiH.

Vijeće sigurnosti posljednji je put produljilo mandat Althei u studenome prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close