EU

Hrvatska opet blokira Srbiju

Vijesti / Flash | 04. 05. 2016. u 20:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska u srijedu ponovno nije dala suglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Europske unije, javila je Radio-televizija Srbije prenoseći izvješće dopisnika iz Bruxellesa sa sastanka veleposlanika zemalja članica EU.

Kako prenosi Hina, poslije stanke od nekoliko tjedana Nizozemska je, kao predsjedajuća EU, ponovno u srijedu pokušala postignuti konsenzus zemalja članica, podižući ovo pitanje na višu razinu, ali je, kako saznaje RTS, predstavnik Hrvatske na sastanku veleposlanika članica EU-a ponovio da se ne može suglasiti s otvaranjem poglavlja 23.

Navedeni su, javlja RTS, poznati zahtjevi za ukidanjem regionalne nadležnosti Srbije za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Istodobno, prema izvješću RTS, izvori u EU kažu da će se konzultacije Bruxellesa i Zagreba nastaviti, a cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 do kraja lipnja, dok traje polugodišnje predsjedanje Nizozemske.

Izvori RTS sa sastanka u Bruxellesu tvrde kako su "Europska komisija i neke zemlje članice, poglavito Njemačka, inzistirale da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja vjerodostojnosti procesa, podsjećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obvezao da neće blokirati susjede u europskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu dio europskog zakonodavstva".

Istodobno se navodi kako je "objektivno sve je manje vremena za neophodne proceduralne pripreme".

Šefica srbijanskog pregovaračkog tima za pristupanje EU Tanja Miščević izjavila je da "treba sačekati" kako bi vidjeli daljnje korake država članica Unije.

"Čekamo i dalje da Hrvatska da svoje mišljenje... Zapravo, ni danas nije dala nikakvo mišljenje i još ima vremena, jer je ostalo još par mjeseci do kraja procesa predsjedavanja Nizozemske koja se jasno oprijedelila da želi da (poglavlje 23) bude otvoreno u doba njihovog predsjedavanja", rekla je Miščević za agenciju Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close