Petrov u Sarajevu

Hrvatska ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH

Vijesti / Flash | 07. 02. 2017. u 13:27 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jednakopravnost tri konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH, rekao je predsjednik Hrvatskog Sabora Božo Petrov nakon susreta s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem u Sarajevu.

naglasio je i kako Hrvatska pruža punu podršku BiH na putu ka europskim i euroatlantskim integracijama izražavajući nadu da će se vrlo brzo pridružiti europskoj obitelji te je pohvalio i ekonomski napredak BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je da europska i euroatlantska agenda BiH predstavlja važnu sponu u bilateralnim odnosima s Hrvatskom kao članicom Europske unije i NATO-a, naglasivši da te činjenice upućuju na još sadržajniju i intenzivniju suradnju, ne samo na bilateralnom, nego i na regionalnom i širem globalnom planu.

Sugovornici su se suglasili da je BiH ključ stabilnosti jugoistočne Europe, priopćeno je danas iz Ureda za informiranje Vijeća ministara BiH.

Na sastanku je razgovarano i o unapređenju suradnje na infrastrukturnim i energetskim projektima, na daljem jačanju ekonomske, trgovinske, znanstvene i kulturne suradnje, kao i o zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Petrov se u Sarajevu sastao i s vodstvom Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Nakon susreta kazao je kako je BiH bila i ostaje vanjskopolitički prioritet za Hrvatsku.

BiH u nama ima partnera za kojega tvrdimo da ima velik potencijal, kazao je Petrov, dodajući kako je Hrvatska spremna u cijelosti pomoći BiH i svojim glasom u EU-u. Istaknuo je kako je za Hrvatsku neupitan teritorijalni integritet BiH kao države koja je ključ stabilnosti ovog dijela Europe.

Najavio je kako slijedi zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH te kako se tada očekuje rješavanje nekih od otvorenih pitanja.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović podsjetio je kako na rješavanje godinama čekaju otvorena pitanja poput granice, socijalnog osiguranja, prava radnika iz BiH otpuštenih u Hrvatskoj od 1991 do 1995., imovinskopravnih odnosa, odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori.

Kopirati
Drag cursor here to close