Neprijavljivanje skupova

Hrvatska: Ministar Ostojić najavio prijave protiv organizatora oba subotnja prosvjeda

Vijesti / Flash | 16. 03. 2015. u 10:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić najavio je podnošenje prijave protiv organizatora prosvjeda i antiprosvjeda u subotu u Zagrebu za neprijavljivanje javnog okupljanja, kad su branitelji došli ispred stana hrvatskog premijera Zorana Milanovića, a antiprosvjednici zaustavljeni na pola puta, ustvrdivši kako je policija jednako tretirala obje prosvjedničke skupine.

Ministar Ostojić je danas izjavio kako je policija u subotu čuvala i jedne i druge prosvjednike, bez obzira na to što ni jedni ni drugi nisu prijavili prosvjede. Istaknuo je kako se u subotu nije dogodio niti jedan incident, nije došlo su sukoba suprotstavljenih strana i smatra to uspjehom hrvatske policije.

Iako je prva, manja skupina antiprosvjednika, bila zaustavljena na svom putu prema Savskoj 66, a druga, braniteljska i daleko brojnija, bez većih smetnji došla pod prozore premijera Milanovića, ministar Ostojić je ocijenio kako je policija postupala jednako prema objema skupinama.

Ostojić je istaknuo kako je policiju vodio ravnatelj policije Vlado Dominić, a ne on osobno ili bilo tko drugi u zemlji. Istaknuo je kako kao ministar nema pravo upravljati policijom, nego ima ulogu nadzora te ponovno pohvalio rad i taktiku policije prošle subote.

Ministar je na pitanje u kojem slučaju bi prosvjedi branitelja u Savskoj 66, koji traju već četiri mjeseca, trebali biti prekinuti od strane policije, kazao kako bi trebalo doći do nasilnih, zakonom određenih ponašanja, prenosi Anadolu Agency.

Ustvrdio je kako je stav Ustavnog suda da, ako pojedinci unutar prosvjedne skupine počine nasilna djela, njih policija mora ukloniti, a prosvjedi se mogu nastaviti.

''Svi oni koji bi željeli krv, uhićenja, sukobe, poručujem im da policijska palica treba biti dirigentska. Policija treba osigurati povoljno stanje javnog reda i mira, prilagođavali su taktiku, skretali su i usmjeravali kolone kako je bilo potrebno da ne dođe do susreta“, kazao je Ostojić.

Ravnatelj policije Vlado Dominić potvrdio je kako je cilj policije bio da se dvije suprotstavljene skupine ne susretnu i tako izbjegne sukob te zaključio kako je policija uredno obavila svoju zadaću.

Dominić je istaknuo kako su branitelji koji su krenuli prema premijerovom stanu propušteni jer su invalidi, a da nisu probili policijski kordon.

U prošlu subotu s Trga bana Jelačića manja prosvjedna skupina krenula je prema Savskoj 66 kako bi izrazila svoje neslaganje sa četveromjesečnim prosvjedom branitelja pred resornim ministarstvom. Istovremeno, skupina od tristotinjak branitelja i simpatizera, iz Savske 66 je stigla do stana premijera Zorana Milanovića gdje su skandirali „Javi se, javi se“ i pjevali „Zovi, samo zovi“ te nosili hrvatske zastave i vojna obilježja.

Kopirati
Drag cursor here to close