Odoše susjedi

Hrvatska će iduće godine biti spremna za schengenski režim

Vijesti / Flash | 08. 05. 2014. u 13:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatska u ljeto iduće godine mora biti u stanju prijaviti se za ulazak u schengenski režim'', rekao je u četvrtak na sjednici vlade premijer Zoran Milanović i najavio da će to osobno nadgledati.

Kao korak u tom smjeru, vlada je danas donijela Uredbu o standardima i uvjetima koje moraju ispunjavati granični prijelazi za učinkovito i sigurno obavljanje granične kontrole.

Uz to što određuje koju i kakvu opremu trebaju imati granični prijelazi, oni se u uredbi dijele na velike, srednje i male.

Veliki cestovni granični prijelazi su Macelj, Bregana, Kaštel, Bajakovo, Slavonski Brod, Plovanija, Stara Gradiška, Nova Sela i Karasovići.

U pomorskom prometu to su Rijeka, Split i Dubrovnik, a u zračnom Zagreb, Split i Dubrovnik.

Schengenski prostor je područje 26 europskih zemalja koje su ukinule granične kontrole u okviru unutarnjih granica.

Obuhvaća 22 države članice EU-a i četiri članice EFTA-e (Island, Norveška, Lihtenštajn, Švicarska). Irska i Ujedinjeno Kraljevsto izuzete su, a Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar ući će kada ispune uvjete.

EU je za pomoć Hrvatskoj u pripremama za dostizanje schengenskih standarda u upravljanju granicom stavila na raspolaganje 120 milijuna eura iz privremenog schengenskog instrumenta.

Kopirati
Drag cursor here to close