Zoran Milanović

Hrvatska 1. srpnja šalje zahtjev za ulazak u Schengen

Vijesti / Flash | 26. 01. 2015. u 17:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je u ponedjeljak u Talinu da će Hrvatska 1. srpnja poslati zahtjev za ulazak u Schengensku zonu.

Hrvatski premijer boravi u službenom posjetu Estoniji i sastao se s estonskim kolegom Taavijem Roivasom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i Schengenu.

Milanović je ocijenio u izjavi za medije nakon sastanka s Roivasom da je ulazak u schengensku zonu iznimno važno pitanje za Hrvatsku i da će službeni Zagreb 1. srpnja 2015. godine, kada je najranije moguće, poslati zahtjev za članstvo.

Istaknuo je da Hrvatska puno očekuje od ulaska u schengenski prostor jer je ona turistička ekonomija, ovisi o profitabilnoj turističkoj industriji te slobodi kretanja i sigurnosti svojih gostiju, koji su većinom iz zemalja Europske unije.

Milanović je čestitao Estoniji jer su upravo brodovi estonskog brodogradilišta prošli na natječaju Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2008. "Nadzor plave granice - faza II." za nabavu patrolnih plovila s ciljem jačanja operativnih kapaciteta hrvatske granične policije. Plovila su 2013. godine predana Hrvatskoj i njima se nadzire hrvatska granica.

U sklopu posjeta premijer je obišao izložbeni salon "e-Estonia Showroom" te nazočio prezentaciji estonskih IT rješenja. Sastao se i s izvršnim direktorom Agencije Europske unije za opsežne informacijske sustave Krumom Garkovim, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close