Parlament FBiH

Hrvati zbog branitelja prekinuli sjednicu Doma naroda

Vijesti / Flash | 23. 06. 2016. u 15:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuo je zasjedanje u četvrtak na zahtjev Kluba hrvatskog naroda, smatrajući da se nisu stekli uvjeti za razmatranje izmjena i dopuna Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Izaslanici ovog kluba uložili su amandman na predloženi zakon, koji Vlada Federacije BiH nije prihvatila.

''Smatramo da u obrazloženju Vlade FBiH nismo mogli čuti niti jedan racionalan razlog zbog čega je odbačen naš amandman, kojim predlažemo da se ova nadležnost delegira prema županijskim sudovima, umjesto prema Vrhovnom sudu, jer ovaj sud nije u mogućnosti zbog obima posla to kvalitetno uraditi'', rekao je šef Kluba hrvatskog naroda Tomislav Martinović.

Pozvao je nadležne da se ovo pitanje ozbiljno riješi, navodeći da ima više od 4.000 predmeta koji čekaju na Vrhovnom sudu.

Amandmanom je predložena izmjena člana 7. na način da protiv rješenja Federalnog ministarstva, donesenih u postupku revizije, ne može biti izjavljena žalba, ali može biti pokrenut upravni spor kod županijskog suda nadležnog prema mjestu donošenja rješenja kojim je priznato pravo koje je bilo predmet kontrole po odredbama ovog zakona.

Federalna vlada ostala jer pri tekstu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Naime, članom 7. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite propisano je da protiv rješenja Federalnog ministarstva donesenih u postupku revizije ne može biti izjavljena žalba, ali može biti pokrenut upravni spor kod Vrhovnog suda Federacije BiH.

U Mišljenju Vlade se kaže da je presudom Ustavnog suda FBiH od 21. veljače 2012. godine utvrđeno da je član 7. u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Ovom presudom Ustavni sud podsjeća da Parlament Federacije BiH, kao zakonodavni organ, u okviru svoje nadležnosti može uređivati odnose u određenoj oblasti uvažavajući posebne i specifične okolnosti. U slučaju odredbe člana 7. zakonodavni organ je utvrdio izvornu nadležnost Vrhovnog suda FBiH u skladu s odredbom Ustava Federacije BiH na drugačiji način nego što je to propisano Zakonom o upravnim sporovima.

Po ocjeni Ustavnog suda Federacije BiH, utvrđivanje izvorne nadležnosti Vrhovnog suda Federacije BiH za rješavanje sporova protiv rješenja Federalnog ministarstva je opravdano, jer dovodi do jednakosti u postupanju u sudskom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close