Obljetnica

Hrvati u ratu imali više prava nego sada

Vijesti / Flash | 28. 08. 2014. u 10:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Danas, 28. kolovoza 2014. samo se može sa žalošću konstatirati da su Hrvati u tim ratnim vremenima imali daleko više građanskih, ljudskih i svih drugih prava nego ih imaju danas'', navela je u priopćenju za javnost Hrvatska republikanska stranka (HRS) povodom 28. kolovoza, dana kada je prije 21 godinu osnovana Hrvatska Republike Herceg-Bosna.

U priopćenju se navodi kako je osnivanje HR H-B bila "neophodna reakcija otpora silama koje su vojnom agresijom htjele diktirati i nametnuti neki drugi i drugačiji život", te da su "HVO i ljudi koji su osnovali HR H-B tada udarili temelje opstojnosti BiH".

''Prije 21 godinu borilo se za ideale, za načela i za prava koja su u godinama do danas bezbroj puta pogažena i prokockana, a oni koji su dali svoje živote ili ih stavili na kocku u tim vremenima, ostali su prevareni i poniženi", stoji u priopćenju.

Na današnji datum, umjesto čestitanja, poručuju iz HRS-a, treba se zapitati je li društvo u kojem trenutno živimo ono za koje su se borili i ginuli hrvatski branitelji.

"Od naših političkih vođa, osobito onih okupljenih oko HNS-a, ne želimo pogled u prošlost, nego pogled u budućnost. Želimo jasnu viziju kako ponovno dobiti prava bez kojih smo ostali i kako vratiti izgubljene resurse", navodi se u priopćenju.
Iz HRS-a pozivaju hrvatske političare u BiH da se okrenu budućnosti sa strategijom, idejama i dugoročnom vizijom sa svrhom rješavanja hrvatskog pitanja.

"Braniteljima i svima onima koji su podnijeli žrtvu u vremenu kada se formirala HR H-B poručujemo da njihova žrtva nije uzalud i da je možda HR H-B, koje se danas sjećamo, prošlost, ali vrijednosti, prava i vrednote koje je ona predstavljala su nam svetinja i budućnost", navodi se na kraju priopćenja za javnost Hrvatske republikanske stranke.

A Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR-HB Mostar i Udruga organizatora otpora HVO u BiH uputile su zajedničku čestitku povodom ove obljetnice navodeći kako je Hrvatska Republika Herceg-Bosna nastala u Domovinskom ratu kao odgovor na velikosrpsku agresiju i unitarnu Bosnu i Hercegovinu, ali i kao izraz političke volje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

''Dana 28. kolovoza 1993. godine Zastupnički dom Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je u Grudama jednoglasno, na temelju Owen-Stoltenbergovog plana, utemeljio Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao jednu od tri republike unija republika Bosne i Hercegovine'', podsjetili su iz braniteljskih udruga.

Kopirati
Drag cursor here to close