Karamarko

Hrvati u BiH su ponosan najstariji konstitutivan narod

Vijesti / Flash | 09. 10. 2015. u 05:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu ni manjina ni iseljeništvo nego ponosan najstariji konstitutivan narod u BiH i kada nakon 8. studenoga Domoljubna koalicija preuzme vlast, nova vlada bez ikakvih kompleksa vodit će aktivnu politiku pomoći Hrvatima u BiH, hrvatskom iseljeništvu i hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim državama'', poručio je u četvrtak u Orašju predsjednik hrvatskog HDZ-a Tomislav Karamarko.

U govoru na programskom skupu HDZ-a i Domoljubne koalicije za 11. izbornu jedinicu održanom u četvrtak navečer u Orašju predsjednik HDZ-a ustvrdio je kako je to i "ustavna dužnost ali i emotivna i domoljubna obveza" Hrvatske.

"Nažalost, to je i razlog zašto vlada na odlasku u tom segmentu politke nije učinila više", ustvrdio je Karamarako obećavši kako će vlada Domoljubne koalicije tražiti i zahtijevati punu ravnopravnost hrvatskog naroda, jednako u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Po njegovim riječima Hrvati u BiH, nisu državu razarali i komadali nego su je čuvali i branili te imaju pravo na punu ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima, prenijela je Hina.

Također je ustvrdio kako je hrvatsko iseljeništvo za Hrvatsku dalo sve što je moglo, a nije zauzvrat dobilo ništa.

"I to ćemo promijeniti, taj odnos prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske", kazao je rekavši kako će nova vlada odnos s iseljeništvom podići na najvišu političku razinu i "vratiti se na onu Tuđmanovu o povezanosti iseljene i domovinske Hrvatske".

"Znate da je krnja Kukuriku koalicija najavila da na ovim izborima neće u 11. izbornoj jedinici ponuditi listu. Što nam to zapravo govori? Ili podcjenjuju hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ili im nemaju što ponuditi. Mislim da to znači i jedno i drugo", zaključio je Karamarko poručivši kako Domoljubna koalicija ne želi dijeliti hrvatski narod ni po kojoj osnovi te kako samo snažna i napredna Hrvatska može biti jaki oslonac Hrvatima u BiH.

Pripadnicma HVO-a poručio je kako su jednaki hrvatskim braniteljima rekavši kako nije u redu da prava pripadnika HVO-a i hrvatskih branitelja budu različita.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je u govoru kako se hrvatski narod u BiH, bez obzira na jaku volju i želju, bez pomoći vlasti u Hrvatskoj ne može izboriti za ravnopravnost s ostala dva naroda u BiH.

Istaknuo je potrebu drugačijeg uređenja BiH koje, kako je kazao, nema bez jednakopravnog i ustavotvornog hrvatskog naroda.

"Ako nemamo istinske i prave potpore Republike Hrvatske teško da ćemo to sve skupa ostvariti, a ja vas uvjeravam, to ćemo ostvariti prije narednih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini", rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close