Dražen Pehar

Hrvati u BiH: Cijeli narod je spao na psa

Vijesti / Flash | 25. 05. 2015. u 10:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bh Hrvati trebaju lobirati na međunarodnom planu za ostvarenje svojih pravednih političkih težnji i kroz institucionalne i kroz izvaninstitucionalne kanale. Njihovi politički predstavnici mogu u trebaju imati stalnu komunikaciju, primjerice s hrvatskim eurozastupnicima, ali i s drugim državama članicama Europske unije, kao što je Irska, koja je Hrvatima u BiH po mnogo čemu bliska'', rekao je prof. dr Dražen Pehar za Hrvatski medijski servis.

Ističe kako Hrvati trebaju definirati vanjskopolitički okvir, definirati što žele i sustavno na međunarodnom planu lobirati za ostvarenje svojih nacionalnih, političkih ciljeva.

Amerika omogućila dominaciju 

''Hrvatski političari u BiH očekuju kako će Hrvatska po defaultu lobirati za njih u svijetu. Ma neće, ništa se samo od sebe ne događa. Onaj tko lobira za vas mora vidjeti i svoj interes u tome, vi mu morate objasniti što je njegov interes u tome da lobira za vas. Hrvati u BiH, dakle jedan cijeli narod je spao na psa koji bi volio da ima dobrog čuvara, a mi smo narod, moramo se ponašati kao ljudi'', kaže dr. Pehar

Naveo je kako međunarodne okolnosti, rat u Ukrajini, zaoštravanje odnosa Zapada i Rusije, pojačane aspiracije Rusije i Turske prema Balkanu, pojava Islamske države, nisu pogodne za pozitivne promijene u BiH.

Ne vjeruje da će doći do promijene izbornog zakona i ustavnih promjena, što je za Hrvate iznimno važno da bi sačuvali svoju konstitutivnost.

''Neće zato što to ne odgovara ni Srbima, a Bošnjacima pogotovo, koji su miljenici Amerikanca, jer im ovakvo stanje dominacije, koju su im SAD osigurale, nasilnom revizijom Daytonskog sporazuma, odgovara'', kaže Pehar za Hrvatski Medijski Servis i dodaje kako će se dogoditi nešto, što se naziva ''zagušivanje agende''.

Zašto je BiH bila važna za SAD?

''Nametnut će se pitanja ekonomskih i socijalnih reformi kojima će se u drugi plan potisnuti za Hrvate bitna pitanja kao što su izmjena izbornih pravila i ustavna reforma'', kaže Pehar, koji predviđa da će se kriza u Federaciji biti permanentna, a generirat će je, po njegovom mišljenju, Demokratska fronta.

''Kada imate stranku u toj koaliciji, koja ne prihvaća ovakav institucionalni sklop, koja ne prihvaća Federaciju BiH, kao zajednicu Hrvata i Bošnjaka, onda imate jedan patološki element koji će stalno praviti probleme i izazvati krize'', rekao je.

Ističe kako je međunarodna zajednica namjerno stvari postavila tako da se krize mogu generirati po potrebi, te da BiH, primjerice za Ameriku sama po sebi ne znači ništa, već da je samo sredstvo koje SAD koriste na međunarodnom planu, kako bi poslali neku simboličku poruku drugima.

''Primjerice BiH je za Ameriku bila važna da se pokaže nemoć Europske unije, također u smislu pokazivanja moći, prodora i širenja NATO-a, što je od početka cilj SAD; da se uleti u taj prazni geopolitički prostor, u taj vakuum koji je stvoren raspadom socijalističkog sustava i raspadom SFRJ'', kaže Pehar i dodaje kako, po njegovu mišljenju, za razliku od SAD, Rusija od početka ima pozitivan i pravedan stav prema implementaciji Daytonskog sporazuma.

Jedino Rusi poštuju Dayton 

''Kad god je neki ruski veleposlanik ili ministar vanjskih poslova govorio o tome nije govorio o Bosancima, koji ne postoje, kao što govore Amerikanci, nego je govorio o konstitutivnim narodima, koji trebaju biti ravnopravni. Daytonski sporazum jeste sporazum između konstitutivnih naroda, Federacija jeste, također, sporazum konstitutivnih naroda- Bošnjaka i Hrvata. Dakle oni govore ono što je zapisano u Daytonskog sporazumu'', kaže Pehar.

Podsjeća da su Amerikanci, preko visokog predstavnika, provodili reviziju Daytonskog sporazuma, tako da su, među ostalim osigurali institucionalne pretpostavke za dominaciju Bošnjaka u FBiH, preko nametnutih ustavnih amandmana i izmijenjenih pravila za izbor izaslanika u federalni dom naroda.

''Kad je došlo do platformaškog državnog udara zasjedalo Vijeće za implementaciju mira (PIC). Jedina država od svih članica PIC-a koja je rekla ne slažemo se s tim je Ruska Federacija. Ona je time, jedina eksplicitno, stala na hrvatsku stanu. Nije Njemačka, nije Italija, katolička zemlja, nije Austrija, čak ni Republika Hrvatska nije se posebno oglasila. Podsjetit ću vas da je nakon platformaškog udara tadašnjem hrvatskom veleposlaniku netko u usta u jednom mediju stavio sljedeće riječi: 'Hrvatska osuđuje formiranje Platformaške vlade'. Dva dana nakon toga hrvatski veleposlanik je to demantirao, dakle, de facto rekao da Hrvatska nema nikakvu poziciju u odnosu na platformaški državni udar, kojim su Hrvati kao konstitutivni narod izbačeni iz vlasti'', rekao je Pehar za HMS.

Kaže kako ne misli da se bh Hrvati trebaju udvarati Rusima, ali ističe kako trebaju biti pragmatični i vidjeti kako se kroz savezništvo s Ruskom Federacijom, stvari mogu ''pritisnuti na kojim razinama, kroz koje mehanizme''.

Kopirati
Drag cursor here to close