Izvješće

Hollande: Rusija će biti izazov za sigurnost Europe

Vijesti / Flash | 14. 07. 2016. u 06:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je u srijedu da će uskoro, na francusku inicijativu, biti predstavljen prijedlog za jačanje obrambene suradnje u Europi, s čime se slaže i Njemačka, prenose agencije.

"Mogu također konstatirati da su naši njemački prijatelji na to spremni. Moći ćemo dakle zajedno iznijeti tu inicijativu", rekao je u govoru u ministarstvu obrane u Parizu uoči proslave Dana pada Bastille 14. srpnja i tradicionalne vojne parade, piše Hina.

"Riječ je o tome da se olakšaju akcije Europske unije izvan njezinih granica, da se poveća sigurnost naših partnera i susjeda, da zajedno razvijamo naše sposobnosti za reakciju i odvratimo terorističke prijetnje", rekao je, prenio je France Presse.

"Na Europljanima je da se pobrinu za vlastitu sigurnost i djeluju koliko god je moguće autonomno", istaknuo je.

Dugo kritizirana da se zadovoljava samo plaćanjem računa, Njemačka si je u srijedu postavila cilj da igra veću vojnu ulogu u svijetu i izrazila želju da iskoristi Brexit kako bi se osnažilo obrambenu suradnju u EU-u.

Predstavljajući u srijedu u Bruxellesu izvješće o njemačkoj sigurnosnoj politici, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen kazala je da će Njemačka i Francuska voditi pregovore s drugim zemljama kako bi procijenile njihovu spremnost za zajedničke projekte, s dugoročnim ciljem napredovanja prema sigurnosnoj i obrambenoj uniji, prenio je Reuters.

Spomenula je mogućnost uspostave europskog "civilno-vojnog stožera", koji bi raspoređivao europske misije, kao i europskih medicinskih snaga.

Njemačka vlada u tom izvješću upozorava na prijetnju Rusije, za koju kaže da "otvoreno dovodi u pitanje mirni europski poredak" svojom spremnošću da koristi silu za svoje interese i prekraja granice na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

"To ima dalekosežne implikacije za sigurnost u Europi i time za sigurnost Njemačke", kaže se u izvješću, koje ističe potrebu "povećane fleksibilnosti" u obrambenoj politici, ali i suradnje s Rusijom u pitanjima od zajedničkog interesa.

"Bez temeljne promjene u politici, Rusija će biti izazov za sigurnost našeg kontinenta u doglednoj budućnosti", kaže se u izvješću.

Kopirati
Drag cursor here to close