memorijalni skup

Hollande: Odgovorit ćemo na napade pjesmom i odlascima na koncerte i stadione

Vijesti / Crna Kronika | 27. 11. 2015. u 12:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvorištu kompleksa u kojem su Vojni muzej i Napoleonova grobnica u središtu Pariza, u prisustvu brojnih francuskih dužnosnika, obitelji žrtava i ozlijeđenih, održana je nacionalna memorijalna služba u čast 130 ubijenih i više stotina ozlijeđenih u pariškim terorističkim napadima prije dva tjedna, javlja Anadolu Agency (AA).

Memorijalnoj ceremoniji, pored članova obitelji žrtava i onih koji su preživjeli napade prisustvovalo je blizu tisuću građana i predsjednik Francuske Francois Hollande koji je održao govor.

Ovo je prvi formalni skup nakon serije koordiniranih terorističkih napada na šest lokacija 13. studenog u Parizu, u kojima je poginulo 130, a ozlijeđena 351 osoba. Neki od ozlijeđenih prisustvovali su memorijalnom skupu u invalidskim stolicama i nosilima.

Nakon što je odao počast žrtvama napada Hollande je održao govor u kojem je izjavio da je Francuska pogođena "kukavičkim činom rata", ali da će se nastaviti boriti i da se "neće predati strahu ili mržnji". 

"Sto trideset glasova ubijeno je zauvijek. Borit ćemo se do kraja, i pobijedit ćemo. Nećemo se promijeniti, ujedinjeni smo", izjavio je između ostalog Hollande.

Dodao je da će Francuska odgovoriti na napade "pjevanjem više pjesama i odlascima na koncerte i stadione“, te je obiteljima žrtava i ozlijeđenih obećao da će njegova zemlja učiniti sve da "uništiti vojsku fanatika" odgovornih za napade 13. studenog.

"Francuska će savladati neprijatelja našim oružjem, oružjem demokracije, institucijama i međunarodnim pravom. Naš današnji patriotizam je otpornost, a ne osveta. Francuska je i dalje mjesto tolerancije", izjavio je predsjednik ove zemlje. 

Nacionalna memorijalna služba, koju osigurava veliki broj pripadnika policijskih snaga, završena je intoniranjem francuske nacionalne himne i čitanjem imena žrtava, bez prikazivanja njihovih likova.

Kopirati
Drag cursor here to close