skup kod dodika

Hoće li političari iz RS napustiti institucije BiH?

Vijesti / Flash | 29. 11. 2015. u 11:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarat će danas u Banjaluci s dužnosnicima iz Srpske o odluci Ustavnog suda BiH da pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske nisu usuglašene sa Ustavom BiH.

Sastanku, koji je inicirao Dodik, trebalo bi prisustvovati predstavnici vlasti Republike Srpske, stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Srpske u institucijama BiH, priopćeno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Lideri DNS-a, SNSD-a i SP-a Marko Pavić, Milorad Dodik i Petar Đokić izrazili su ranije na sastanku u Prijedoru jedinstven stav da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske politički akt i zatražili hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi suci stranci bili izbačeni iz ove institucije.

Dodik je nakon sastanka rekao da je Narodna skupština Srpske Deklaracijom iz travnja preventivno djelovala na ovakvu odluku Ustavnog suda BiH i najavio da se za današnji sastanak svih važnih političkih faktora priprema izjava kojom bi trebalo biti iskazan konsenzus.

"Za ne više od pet mjeseci, mora se donijeti novi zakon o Ustavnom sudu i eliminirati prisustvo stranaca u njemu jer do sada sve ključne odluke su donesene tako što su stranci zajedno sa Bošnjacima glasali i činili većinu od pet", naveo je Dodik.

Dodik je najavio da će tražiti od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama da ne sudjeluju u radu dok se ovo pitanje ne riješi. On je naveo da će predložiti da do odlaska stranih sudaca bude imenovano dvoje novih sudaca iz Federacije BiH, a jedan iz Republike Srpske, tako da bi iz Srpske bilo ukupno troje sudaca, a iz FBiH šest, te da se tek nakon toga predstavnici iz Srpske vrate u zajedničke institucije.

Dodik je ranije rekao da je ovo pitanje oko kojeg treba da se svi okupe i usuglase bez obzira tko je vlast, a tko opozicija.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. studenog, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. siječnju kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora usuglasiti sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close