Izbori

Hoće li Mostarci dizati tužbe u Strasbourgu?

Vijesti / Flash | 25. 07. 2016. u 09:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve su glasnije informacije da će Mostarci protiv bh. parlamentaraca podići tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, piše Dnevni list navodeći kako su se tužba protiv BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH – Doma naroda i Zastupničkog doma, zasnivala na diskriminaciji građana Mostara i to tijekom dva izborna ciklusa, kada im nije omogućeno jedno od najosnovnijih demokratskih prava: građansko i političko pravo – izlazak na izbore, da biraju i budu birani.

Rješenje za Mostar, odnosno, način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara ne pronalazi se već šest godina, točnije od suspenzije neustavnog dijela Statuta Grada Mostara 2010. oko proporcionalnosti izbora vijećnika u dijelu koji kaže da se ‘U svakom gradskom području biraju po tri vijećnika…’. Za ovo usklađivanje Parlamentarna skupština imala je rok od šest mjeseci – prije šest godina.

Bez obzira na presudu Ustavnog suda BiH, Parlamentarna skupština ni do danas nije postupila po presudi. Ustavni sud BiH u veljači 2012. godine Tužiteljstvo BiH izvijestio je da parlamentarci nisu postupili po presudi i sve je ostalo na tome. Tzv. ‘restoranski pregovori’ lidera najjačih političkih stranaka, SDA i HDZ-a, a sada i SBB-a, nastavljaju se i dalje kako bi se njihovo ‘amenovanje’ moglo primijeniti i u parlamentu. Bez rezultata i uz toleranciju tužiteljstva, navodi Dnevni list.

Zbog stalnog odlaganja rješenja za Mostar, a kako doznaje Dnevni list, planira se podizanje tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog višegodišnje diskriminacije žitelja Mostara. Tako bi se Mostarci pridružili i ‘don kihotskoj’ borbi Derve Sejdića, Jakoba Fincija, Azre Zornić, Ilijaza Pilava za svoja građanska prava i to protiv bh. parlamentaraca i političkih lidera koji ne poštuju odluke Ustavnog suda svoje države.

U ovom kontekstu, a od strane međunarodnog kuta, u Bosni i Hercegovini nastavljaju se kršiti potpisane europske i međunarodne konvencije uz visoku razinu pravne nesigurnosti te tako i vladavinu anarhije kao i prešućen pad ustavnog poretka.



''Kako se doznaje, tužba će se odnositi na oba saziva parlamentarnih skupština, od 2010. godine do danas. S obzirom da jedan saziv ukupno broji 42 parlamentarca, a pojedini u parlamentarnim klupama sjede i u ovom mandatu, na sudu u Strasbourgu naći će se imena njih oko 70-ak. Izvjesno je da bi ovo mogla biti najveća sramota Bosne i Hercegovine pred Europom i svijetom do sada'', piše Dnevni list.

I banjalučke Nezavisne novine u komentaru se dotiču Mostara i izbora navodeći kako će Mostar, ''biser ovog dijela Europe, 'grad slučaj', i ove godine ostati bez izbora''.

''Grad kojem lijevi i desni, Muje i Joze, efendije i svećenici, ne daju da dahne, da prodiše, da sam vlada svojom sudbinom i podigne vlastite egzistencijalne standarde čak i do europskog nivoa, jer Mostar sa svojim turističkim potencijalom to može već za nekoliko godina! No, njima to ne odgovara, njih to slabi... Jer što je nama bolje, njima će biti gore, pa tako sve mora ostati po starom, provjerenom receptu: nama jedna obala, vama druga, javne resurse ćemo pola-pola, a i dalje ćemo galamiti i optuživati jedni druge što jače možemo!'', navodi se u komentaru Nezavisnih novina.

Podsjećamo, unatoč optimističnim najavama, prošlotjedni dogovor SDA, SBB-a i HDZ-a BiH oko izbora u Mostaru, nije urodio plodom. Ponovno se udaljavaju stavovi, iako lideri govore da su sve bliže rješenju. Vremena je sve manje, a priča da će dogovor ''pasti'' u prošli petak, što smo željeli predstaviti u pozitivnom i optimističnom svjetlu, podsjetila je na staro pravilo koje vrijedi za bh politiku – sve u zadnji tren, pa makar i propalo.

Kopirati
Drag cursor here to close