pomoć

Hoće li države članice EU prihvatiti 40.000 tražitelja azila?

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 16:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija u srijedu je pozvala države članice Europske unije da prihvate 40.000 tražitelja azila iz Sirije i Eritreje koji će doputovati u Italiju i Grčku tijekom naredne dvije godine. Njemačka, Francuska i Španjolska primit će najviše migranata na osnovu plana Europske komisije.

Ideja korištenja kvota u naseljavanju onih koji su se domogli Europe izazvala je kontroverze među državama članicama EU. Britanska vlada priopćila je da neće sudjelovati u takvom sustavu.

Francuska, Španjolska, Mađarska, Slovačka i Estonija također su izrazile zabrinutost, a konačnu odluku će donijeti vlade članica EU nakon glasanja u Europskom parlamentu, prenosi BBC. Danska je zadržala pravo da se distancira od plana, dok Irska i Velika Britanija mogu odlučiti hoće li se distancirati.

Plan se odnosi na sirijske i eritrejske državljane koji su stigli u Italiju ili u Grčku od 15. travnja. Komisija je priopćila da bi se također mogao odnositi i na Maltu ako se suoči s iznenadnim prilivom izbjeglica. Od 40.000 migranata za koje se smatra da su u "jasnoj potrebi za međunarodnom zaštitom", Komisija navodi da će ih Njemačka preuzeti 8.763 (21,91 posto), Francuska će prihvatiti 6.752 (16,88 posto), a Španjolska će prihvatiti 4.288 (10,72 posto).

Više od 1.800 migranata utopilo se na Mediteranu u ovoj godini - što je povećanje od 20 posto u odnosu na isto razdoblje u 2014. Oko 60.000 ljudi već se otisnulo na opasno putovanje u ovoj godini, procjenjuju Ujedinjene nacije. Mnogi od njih pokušavaju pobjeći pred siromaštvom i sukobima u zemljama kao što su Sirija, Eritreja, Nigerija i Somalija.

Kopirati
Drag cursor here to close